Balletjes met krieken en bruin brood

In sommige delen van Vlaanderen zijn deze ballekes een echte klassieker - en in de windstreken waar dat nog niet het geval is, moeten ze dit eenvoudig gerecht absoluut leren kennen. Het is een van die zeldzame schotels waarin Jeroen warm fruit wel kan appreciëren. Hij is er van overtuigd dat ook jullie deze combinatie van ingrediënten met plezier naar binnen zullen werken!

Ingrediënten

  • 800 g gehakt
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 2 eetlepel paneermeel
  • 1 kg krieken
  • 1 eetlepel maïszetmeel
  • 4 takje tijm
  • 0.5 bussel peterselie
  • peper
  • zout
  • 1 bruin brood
  • melkerijboter

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Balletjes met krieken en bruin brood

Pel de ui en snipper ze fijn.Zet een pannetje op een matig vuur en doe daar een klontje boter in.Stoof de stukjes ui in de hete boter tot ze glazig zijn. Roer regelmatig even in de pan. (Tip: Meng geen rauwe ui onder het gehaktmengsel. Je krijgt een fijner resultaat als je de uien vooraf even stooft.)

Neem een ruime mengschaal en doe daar het gemengd gehakt in.Breek het ei en voeg het bij het gehakt.Snipper de verse peterselie zeer fijn. Rits de blaadjes verse tijm van de steeltjes en hak het kruid fijn.Voeg de snippers peterselie en tijm toe aan het gehakt, samen met de gestoofde stukjes ui.Voeg een snuifje zout toe aan het gehakt, samen met voldoende peper van de molen.

Was je handen en kneed het gehaktmengsel. Voeg tussendoor het paneermeel toe. Het mengsel moet stevig zijn, maar tegelijk ook niet te droog. (Voeg indien nodig wat extra ei toe.)

Rol forse balletjes van het gehakt. De balletjes mogen een dikte hebben van ongeveer 4 cm.Verhit een grote braadpan op een matig vuur. Smelt daarin een klont boter en kleur de balletjes goudbruin. Zet het vuur nadien op een laag pitje en laat de balletjes verder garen. Draai het vlees regelmatig even om.Tip: Overlaad de braadpan niet met rauwe gehaktballetjes. Geef ze een knapperig korstje en gaar ze in twee of meerdere beurten.

Zet vervolgens een stoofpot op het vuur en giet daarin de opgelegde krieken met sap.

Los het maïszetmeel op in een beetje koud water. Schenk dit vervolgens bij de krieken. Roer in de pot, tot het kriekensap bindt. Overdrijf niet met het zetmeel, want anders krijg je een te stroperige saus.

Afwerking

Snij dikke boterhammen van het bruin brood. Serveer het brood met wat malse melkerijboter. (Als je dat verkiest, kan je dit gerecht uiteraard ook serveren met aardappelen of rijst.)
Schep op elk bod een portie gehaktballetjes en giet er een flinke schep kriekensaus over.
Balletjes met krieken en bruin brood