Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus

Lang leve de gehaktbal. Jeroen maakt de twee populairste bereidingen klaar in één aflevering. Aan u de keuze: Ga voor balletjes met warme krieken en een verse bruine boterham met boter. Of laat de balletjes dobberen in een verse smaakvolle tomatensaus en serveer er aardappelpuree bij. Oerklassiek, traditioneel en geliefd bij jong en oud.

Ingrediënten

  • 800 g gemengd gehakt
  • 2 ei
  • 4 eetlepel paneermeel
  • boter
  • bussel peper
  • zout
  • 200 g gezouten spek
  • 2 stengel selder
  • 2 wortel
  • 3 ui
  • 2 teentje look
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 takje dragon
  • 1 takje salie
  • 4 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 800 g tomatenstukjes
  • 500 g tomatenpulp
  • 80 g tomatenpuree
  • water
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel sambal
  • duim olijfolie
  • 2 suikerklontje
  • zout
  • 1 kg Noordkrieken op sap
  • 2 puddingpoeder
  • bruin brood
  • 1 kg aardappel
  • 1 ei
  • scheutje melk
  • boter
  • snuifje nootmuskaat
  • zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer
  • een grote zeef
  • een aardappelstamper

Partners

Bereiding

Balletjes met krieken- en tomatensaus

Breng een pot water met een snuif zout aan de kook.

Stort het gehakt in een ruime mengschaal. Breek er de eieren in en meng beide met een vork.

Strooi het paneermeel erin en meng opnieuw. Bepaal een juiste balans: het vleesmengsel moet stevig zijn en tegelijk nog voldoende sappig.

Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak versgemalen peper en wat zout toe. (Elke slager kruidt z’n gehakt naar persoonlijke smaak. Beslis zelf of het vlees er behoefte aan heeft.)

tip
Rol balletjes met natte handen. Dan kleeft het mengsel niet vast.

Meng het vlees een laatste keer en rol er gelijke balletjes van met een diameter van zo’n 3 centimeter.

Leg de gehaktballen in het kokende water en gaar ze gedurende 5 tot 7 minuten. Schep het vlees uit de pot en laat de balletjes uitlekken op een schone doek.

Smelt een klont boter in een ruime braadpan. Bak de balletjes rondomrond goudbruin. Bak grote hoeveelheden vlees eventueel in meedere beurten.

De tomatensaus

Pel de uien en snij ze in halve ringen. Pel en kneus de teen look.

Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot en verhit ze op een matig vuur.

Bak de lap spek kort in de hete olie. Draai het vlees tussendoor om. Doe dan de uisnippers en de look in de pot.

tip
Snij het stuk spek eventueel in enkele grote stukken.

Schil de wortelen en spoel de selderstengels. Snij de groenten in matig fijne stukken en laat ze meestoven met de uien.

Verzamel takjes rozemarijn, dragon en salie. (Gebruik verse groene kruiden, of kies desgewenst voor de droge gemalen versie.)

Neem er verse tijm en laurierblad bij en bind de hele bundel kruiden tot een dikke tuil. Gebruik hiervoor wat keukentouw.

Doe de kruidentuil in de pot, schep er wat geconcentreerde tomatenpuree bij, roer en laat de puree kort meebakken.

Lepel een bescheiden beetje sambal in de pot en bepoeder de inhoud met een laagje bloem.

Schenk een flinke scheut water in de saus. Roer langs de bodem van de pot en voeg de tomatenstukjes en de tomatenpulp toe.

Eindig met een beetje suiker en een snuif zout.

Zet het deksel gekanteld op de pot en laat de saus minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Verwijder de kruidentuil én het uitgekookte spek uit de pot saus.

Mix de saus glad met de staafmixer. Roer ze nadien door een grote zeef. Gebruik de bolle zijde van een pollepel om de klus te klaren.

Verwarm de gezeefde saus in een pot op een zacht vuur. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Leg de gebakken gehaktballen in de saus en geef ze even de tijd om op temperatuur te komen.

De kriekensaus

Doe de krieken en het vocht waarin ze opgelegd zijn in een ruime pot. Breng ze rustig aan de kook.
Schep het puddingpoeder in een kop, voeg wat water toe en los het poeder erin op.
Naar smaak kan je een mengeling van puddingpoeder en maiszetmeel gebruiken.
Roer met mengsel door de hete krieken, tot de saus wat bindt.
Leg de gebakken gehaktballen in de saus en laat ze nog even opwarmen.
Serveer de balletjes met krieken met vers bruin brood besmeerd met een beetje boter. (Of kies voor een aardappelbereiding naar keuze.)

De aardappelpuree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.

Stamp ze fijn en voeg een klont boter toe, een ei en een scheutje melk. Roer tot je een smeuïge puree krijgt.

Proef en kruid de aardappelbereiding met zout en eventueel wat vers geraspte nootmuskaat.

Serveer de balletjes in tomatensaus met een schep verse puree.

Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus