Balkenbrij met gebakken appeltjes en boekweitblinis

Back to the roots! Balkenbrij is een streekproduct uit Limburg waar Jeroen's vader geboren is en zijn grootouders altijd gewoond hebben. Het is vergelijkbaar met een soort van gebakken paté van zwarte pens. Balkenbrij is vooral bekend in Noord-Limburg en in Nederland, maar zal door iedereen weten te appreciëren zijn. 

Ingrediënten

  • 20 g gist
  • 25 cl melk
  • 200 g boekweitbloem
  • 1 snuif zout
  • 2 ei
  • 2 appel
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 400 g balkenbrij
  • 1.5 eetlepel smout

Benodigdheden

  • Een keukenmachine met deeghaak

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de gist oplossen in de lauwe melk op een zacht vuur.

Doe de boekwijtbloem met een snuif zout en de eierdooiers in een mengkom. Houd de eiwitten apart. Kneed het geheel onder elkaar. 

Voeg er de lauwe melk met de gist aan toe en blijf kneden tot al het vocht verdwenen is.

Span er een vel plastic folie over en laat het deeg ongeveer 20 minuten rijzen.

Schil en snijd de appels in schijfjes. Bak de schijfjes vervolgens in boter en breng op smaak met de suiker.

Snijd een stuk van de balkenbrij en bak het krokant in de reuzel (of boter).

Klop de eiwitten luchtig en spatel ze onder het deeg.

Zet een pannetje op het vuur met smout of boter. Bak de blinis in de vetstof.

Laat de gebakken balkenbrij uitlekken op een vel keukenpapier.

Serveer een blini met de balkenbrij en de gebakken stukjes appel.

Balkenbrij met gebakken appeltjes en boekweitblinis