Babi pangang van portobello

Krokant gebakken reepjes champignon in zoetzure saus met gemarineerde groenten en rijst. Dit is Jeroens vegetarische versie van babi pangang, de gekende Chinese meeneemklassieker. Dit smaakt minstens even lekker!

Ingrediënten

  • 4 portobello
  • 4 eetlepel Ketjap Manis
  • 8 eetlepel sweet chilisaus
  • 1 eetlepel five-spice
  • 1 koffielepel five-spice
  • een snuif lookpoeder
  • een snuif gemberpoeder
  • een snuif cayennepeper
  • 1 liter water
  • 3 dl witte wijnazijn
  • 3 eetlepel kristalsuiker
  • 2 steranijs
  • 3 blaadjes laurier
  • 4 wortel
  • een halve spitskool
  • 1 ajuin
  • een scheut arachideolie
  • 125 g rijst
  • 2 sjalot
  • 2 teentjes look
  • een halve chilipeper
  • 40 g gember
  • 40 g tomatenpuree
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepel ketchup
  • 100 g maïzena
  • enkele blaadjes koriander

Benodigdheden

  • Mandoline (optioneel)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwijder de steeltjes van de champignons en snijd ze in reepjes. Doe de reepjes in een kom.

Meng de ketjap manis, de sweet chili, een snuif zout, een snuif 5 spice poeder, wat lookpoeder, wat gemberpoeder en wat cayennepeper onder de reepjes champignon en laat ze even marineren.

Breng het water met de witte wijnazijn, de suiker, de laurier, de tijm en de steranijs aan de kook.

Snijd de wortels in fijne reepjes (eventueel met een mandoline) en doe ze in een kom. Snijd de spitskool fijn en meng onder de reepjes wortel. Voeg een snuif zout toe aan de kokende marinade en giet ze vervolgens over de groenten. Dek de groenten even af met wat vershoudfolie en laat ze even marineren.

Pel de ui en snipper ze fijn. Laat een goed scheut arachideolie heet worden in een pot en stoof er de ui in aan. Doe de rijst in een kom en spoel hem kort onder koud water. Voeg de rijst toe aan de ui en voeg er dubbel zoveel water en een snuif zout aan toe. Kook de rijst in 10 minuten gaar.

Snijd de look, de sjalot, de gember en de chilipeper fijn. Laat een scheut arachideolie heet worden in een pot en stoof er de sjalot en de look in aan.

Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat hem even meebakken. Voeg er vervolgens de sweet chilisaus, de sojasaus en de ketchup aan toe en breng de saus op een zacht vuurtje aan de kook. Voeg er nog een klein scheutje water en een snuif 5 spice aan toe en laat de saus nog even zachtjes koken.

Zet een grote pan op het vuur en laat er een flinke scheut arachideolie in heet worden. Haal de gemarineerde reepjes portobello door het maïszetmeel en bak de reepjes krokant in de hete olie. Laat de champignons even uitlekken op wat keukenpapier.

Schep wat gemarineerde groenten op een bordje en schep er wat gebakken champignons bij. Lepel er wat saus over. Serveer de rijst er apart bij en werk het gerecht af met enkele blaadjes koriander.

Babi pangang van portobello