Babi pangang

Gemarineerde groenten met daarop krokant gebakken stukjes varkensvlees en een zoetzure saus. Dat is Jeroens lievelingsgerecht bij de Chinees, maar hij maakt het ook met plezier zelf klaar.

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 40 g gember
  • 0 arachideolie
  • 4 eetlepel Ketjap Manis
  • 4 eetlepel sweet chilisaus
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel vijfkruidenmengeling
  • 0 zout
  • 600 g varkensspiering
  • 1 liter water
  • 3 dl witte wijnazijn
  • 2 steranijs
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 eetlepel kristalsuiker
  • 0 peper
  • 0.25 witte kool
  • 5 wortelen
  • 2 builtje rijst
  • 6 dl water
  • 2 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 g gember
  • 40 g tomatenpuree
  • 1 koffielepel vijfkruidenmengeling
  • 4 eetlepel sweet chilisaus
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepel ketchup

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een mandoline
  • huishoudfolie
  • een wok

Partners

Bereiding

Het vlees

Pel de sjalot en de knoflook. Schil de gember. Hak alles fijn in de hakmolen. Meng met een scheutje arachideolie, de ketjap manis, de sweet chilisaus, het sap van de citroen, de vijfkruidenmix en een snuif zout.

Snijd de varkensspiering in stukken. Wrijf het vlees aan beide kanten in met de marinade.

Laat het vlees een tijdje marineren.

De groenten

Breng het water aan de kook met de witte wijnazijn. Doe er de steranijs, laurier, suiker, peper en een snuif zout bij.

Rasp de witte kool fijn op de mandoline.

Schil de wortelen en rasp ze ook fijn.

Giet de marinade over de groenten. Dek af met huishoudfolie en laat marineren.

Afwerken en serveren

Kook de rijst gaar.

Leg het gemarineerde vlees in een pan. Giet er het water bij en breng aan de kook.

Pel de sjalotten en de knoflook. Schil de gember. Snijd alles in stukken en mix in de hakmolen fijn.

Verhit een scheut arachideolie in een wok.

Bak het sjalotmengsel in de olie. Doe er de tomatenpuree bij en laat mee bakken. Voeg er dan het vijfkruidenpoeder, de sweet chilisaus, de sojasaus en de ketchup aan toe. Laat alles even bakken.

Haal het gekookte vlees uit de pan. Giet ongeveer 3 dl van het kookvocht van het vlees bij de saus in de wok. Laat wat inkoken.

Maak de pan schoon en zet ze weer op het vuur. Verwarm er een flinke scheut arachideolie in. Bak het vlees aan beide kanten krokant in de olie.

Schep de groenten uit de marinade en leg ze in een grote schaal of op een bord. Snijd het vlees in dunne repen en leg ze op de groenten. Lepel er de saus over. Serveer de rijst apart.

Babi pangang