Baba ganoush met wortelraita en naan

Een ideale 'sharing dish' waar je ongetwijfeld veel plezier aan zal beleven! De licht gerookte smaak van de geroosterde aubergines gaan wonderlijk goed samen met de frisse wortelraita. Met wat gebakken naan erbij blijft iedereen met plezier nog even aan tafel zitten. Ook ideaal als bijgerecht voor een barbecue.

Ingrediënten

  • 2 aubergine
  • 2 teentjes look
  • enkele takjes tijm
  • een snuif komijn
  • een scheut olijfolie
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 limoen
  • enkele takjes dille
  • enkele takjes platte peterselie
  • 2 stengels lente-ui
  • scheutje balsamicoazijn
  • 4 wortel
  • 20 g gember
  • 4 eetlepel Griekse yoghurt
  • snuif sumak
  • enkele takjes munt
  • snuifje chiliflakes
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • 1 granaatappel
  • 100 g amandelnoten
  • 3 eetlepel Griekse yoghurt
  • 4 naanbrood

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Baba ganoush

Snijd de aubergines in twee en maak insnijdingen in het vruchtvlees. Leg de halve aubergines op zilverpapier op een ovenplaat. Snipper de look fijn en vul de halve aubergines met de look.

Kruid de aubergines met peper, zout, tijm, komijn en rozemarijn. Sprenkel er wat olijfolie over. Maak van de twee helften terug 1 aubergine en wikkel het zilverpapier er stevig rond. Leg deze pakketjes op een voorverwarmde barbecue van 200°C voor 25 à 30 minuten.

Haal de aubergines uit het zilverpapier en verwijder de rozemarijn uit het vruchtvlees. Snijd de uiteinden van de aubergines weg en hak de rest van het vruchtvlees (inclusief de schil) fijn.

Doe alles in een kom. Kruid bij met peper, zout en komijn en voeg hier nog het sap van een limoen aan toe. Laat dit afkoelen op kamertemperatuur.

Snijd de peterselie, dille en lente ui fijn.

Neem het aubergine mengsel en kruid bij naar voorkeur. Voeg hier de fijngesneden peterselie, dille, lente ui en de balsamicoazijn aan toe en meng alles goed onder elkaar.

Wortelraita

Schil de wortelen en rasp ze fijn samen met de gember en de look. Spoel de neteldoek uit en doe er de geraspte groenten in. Wring de vochtige neteldoek goed uit.

Doe de uitgeknepen wortelen in een kom en voeg de Griekse yoghurt toe. Kruid af met sumac, wat fijngesnipperde munt en het sap van een halve limoen. Voor wat extra pit voeg je een snuifje chilliflakes en gerookt paprikapoeder toe. Meng dit allemaal onder elkaar en schep alles in een schaal.

Afwerken en dresseren

Neem een granaatappel en klop de pitjes er uit.

Rooster de amandelen met een klein beetje olie in de pan tot ze goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Besprenkel met een beetje zout.

Schep de baba ganoush op een bord en werk af met extra Griekse yoghurt, de granaatappelpitjes en de geroosterde amandelen. Schep ook de wortelraita in een kom en werk die af met een takje munt en wat extra sumac. Serveer met naan.

Baba ganoush met wortelraita en naan