Aspergesoep met daslook en petit-gris

Voor een speciale dag zoals een verjaardag of communie mag het al wat feestelijker. Voor Kathryn haar verjaardag maakt Jeroen een heerlijke aspergesoep met een coulis van daslook. Hij werkt de soep af met enkele wijngaardslakjes, bij sommigen beter bekend als petit-gris of escargots.

Ingrediënten

  • boter
  • 4 ajuin
  • 1 kg witte asperges
  • 2 preistengel
  • 2 selderstengel
  • 2 aardappelen
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 liter groentebouillon
  • zout
  • peper
  • 40 g daslook
  • olijfolie
  • 0.25 limoen
  • een scheut room
  • enkele petit-gris

Benodigdheden

  • een blender
  • een mixer
  • een dunschiller

Partners

Bereiding

Bereiding

Zet een grote ketel op het vuur met een klont boter.

Pel de ajuin en snijd in grove stukken. Stoof aan in de ketel.

Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje, en rits de schil er in fijne slierten van af. Breek de onderkantjes af.

Snijd de schil en onderkantjes fijn en laat mee aanstoven met de ui. Leg de asperges even langs de kant.

Spoel de prei en selder grondig en snijd in stukken. Stoof mee aan.

Schil de aardappel, snijd in stukken en stoof ook mee aan

Maak een bouquet garni met enkele takjes tijm en blaadjes laurier. Laat de kruidentuil mee stoven met de groenten.

Bevochtig met de groentebouillon. Kruid af met een snuif zout en een draai van de pepermolen.

Snijd een stukje van de asperges en laat mee koken in de soep.

Breng het andere deel aan de kook met een snuifje zout.

Zet een tweede pot water op het vuur en breng aan de kook.

Verwijder de steeltjes van de daslook en kook de blaadjes gedurende een kleine 5 minuten in kokend water.

Giet de daslook af en voeg samen met een scheutje water in de blender. Voeg tijdens het mixen een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met een snuif zout, een draai van de pepermolen en het sap van de limoen. Mix tot een glad geheel.

Haal de kruidentuil uit de soep en mix de soep glad.

Zeef de soep en voeg een scheutje room toe en een klontje boter. Mix de soep nog een keer goed.

Snijd de gekookte asperges in stukjes.

Serveer de soep met enkele petit gris, aspergestukjes en een lepeltje van de daslookcoulis.

Aspergesoep met daslook en petit-gris