Aspergesoep en toast met gebakken asperges en roerei

Het aspergeseizoen is van start gaan en dat betekent inspiratie zat met deze heerlijke groente. Jeroen maakt een zacht aspergesoepje klaar. Hij serveert deze topper met een toast belegd met gebakken asperges en roerei. 

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 2.5 liter water
  • zout
  • boter
  • 3 ajuin
  • 3 teentje look
  • 1 stengel prei
  • 4 stengels selder
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • 3 aardappel
  • 2 blokje groentebouillon
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • 2 sneden briochebrood
  • olijfolie
  • 2 dl room
  • 4 ei
  • peper
  • enkele plukjes tuinkers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de asperges met een dunschiller. Houd elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje, en rits de schil er in fijne slierten van af. Houd de schillen even apart. 

Breek vervolgens het houterige ‘kontje’ van de asperges en kook de asperges gaar in flink gezouten water.

Zet een ruime casserole met een flinke klont boter op het vuur. Snijd de ajuinen grof en stoof ze aan in de hete vetstof. Snijd de schillen van de asperges fijner en laat ook deze meestoven. 

Pel en snijd de teentjes look grof. Voeg ze toe aan de stovende ui. 

Was de stengels prei en selder grondig onder koud water. Snijd de stengels grof en stoof ze mee aan in de casserole.

Maak een bouquet garni van tijm en laurierblaadjes en voeg ze toe aan de casserole.

Schil de aardappelen en snijd ook deze grof boven de casserole. 

Haal de asperges uit het water. Blus de stovende groenten in de casserole met het kookvocht van de asperges. Voeg er tenslotte de blokjes bouillon aan toe. Laat het geheel ongeveer 60 minuten garen op een zacht vuur. 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de asperges verder in stukken en houd de koppen apart.

Snijd de bussel peterselie fijn en houd apart.

Snijd twee sneden van het briochebrood. Besprenkel ze met olijfolie en rooster ze vervolgens in de oven aan beide kanten.

Mix de soep fijn, zeef ze en voeg er vervolgens een scheut room aan toe.

Kluts de eieren en breng ze op smaak met peper en zout.

Zet een pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten. Bak de aspergekoppen in de hete vetstof. 

Voeg de stukjes asperges toe aan de gladde soep en breng deze verder op smaak met zout.

Voeg de geklutste eieren toe aan de aspergekoppen in de pan en meng onder elkaar tot een roerei. Werk het ei af met een deel van de fijngesneden krulpeterselie. 

Giet de soep in een kommetje en werk het kommetje af met wat krulpeterselie.

Serveer de soep naast de toast belegd met roerei en asperges. Werk de toast af met enkele pluksels tuinkers.

Aspergesoep en toast met gebakken asperges en roerei