Appeltaart met kaneelpudding en speculaasijs

Met dit recept maak je een lekkere winterse appeltaart, met kaneelpudding en gebakken appeltjes. En voor de liefhebbers: met een bolletje speculaasijs.

Ingrediënten

  • 4 ei
  • 100 g kristalsuiker
  • kristalsuiker
  • 50 g vanillepuddingpoeder
  • 5 dl melk
  • een scheutje melk
  • 1 vanillestok
  • 2 kaneelstokje
  • 1 steranijsje
  • boter
  • 4 Jonagold appel
  • bruine suiker
  • kaneelpoeder
  • 2 vel bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • speculaasijs

Benodigdheden

  • een ronde bakvorm (diameter ongeveer 26 cm)
  • een garde
  • een zeef
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een ovenschaal
  • een vel plasticfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Scheid de eieren en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Het eiwit gebruiken we niet.

Klop de eierdooiers met de suiker tot ruban met de keukenmachine. Doe er het puddingpoeder bij.

Meet de juiste hoeveelheid melk af in een maatbeker. Breng de melk aan de kook op een matig vuur.

Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de melk. Voeg ook de kaneelstokken en een steranijsje toe. Laat even trekken.

Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los met een garde. Giet de losgeroerde ruban bij de warme melk en laat binden op het vuur. Laat de smaakmakers voorlopig in de pudding zitten.

Stort de pudding in een ovenschaal. Leg er een vel plasticfolie op en druk aan zodat er geen vel op komt. Bewaar de pudding in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Smelt een klont boter in een pan.

Snijd de appels in kwarten. Verwijder het taaie klokhuis. Snijd de appels verder in blokjes. Bak ze in de boter.

Strooi er wat kristalsuiker en bruine suiker over. Voeg ook een snuif kaneelpoeder toe. Laat op een zacht vuur gaar worden en een beetje karamelliseren.

Vet de bakvorm in met boter en bestuif met bloem.

Laat de stukjes appel uitlekken in een zeef.

Bedek de taartvorm met een vel bladerdeeg. Druk het deeg zorgvuldig aan. Rol met een deegrol over de rand van de vorm, zodat de overhangende restjes deeg eraf gesneden worden.

Haal de pudding uit de koelkast. Vis de vanillestok, de kaneelstokken en het steranijsje eruit. Roer de pudding voorzichtig los met een garde.

Schep de pudding in de taartvorm en strijk mooi uit. Verdeel er de stukjes appel over.

Snijd een tweede vel bladerdeeg in fijne, lange repen. Leg de repen in een raster over de appeltjes.

Klop de eierdooier los met een scheutje melk. Bestrijk er het deegraster mee.

Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de taart afkoelen of serveer ze warm met een bolletje speculaasijs erbij.

Appeltaart met kaneelpudding en speculaasijs