Appelbollen met frangipane

Het recept van appelbollen komt qua ingrediënten ongeveer overeen met het recept van appelflappen. Je kan ze dus met elkaar vergelijken, maar toch verschillen ze sterk van smaak. Een appelbol is een appel in zijn geheel gehuld in een frangipanelaagje en een krokant vel bladerdeeg. Lekker genieten!

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 70 g kristalsuiker
  • 65 g bloemsuiker
  • een snuif bloemsuiker
  • een snuif kaneel
  • 90 g bloem
  • bloem
  • een snuifje zout
  • 65 g amandelpoeder
  • 1 dopje amandelextract
  • 1 ei
  • 2 Jonagold appel
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk
  • 1 vel bladerdeeg
  • 50 g parelsuiker

Benodigdheden

  • Een appelboor

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Warm de oven voor op 175°C.

Doe de juiste hoeveelheid boter in kleine blokjes in een mengkom.

Doe er de suiker, de bloemsuiker, de kaneel, de bloem, een snuifje zout, het amandelpoeder, het amandelextract en het ei bij. Meng alles onder elkaar tot een gladde spijs. 

Schil de appels en haal er het klokkenhuis uit met een appelboor. Snijd de appels doormidden.

Roer een eigeel los met een scheutje melk. (dorure)  

Rol het bladerdeeg een beetje uit en bestuif met wat bloem. Snijd er een stuk bladerdeeg uit en smeer er de randen van in met de dorure.

Smeer de appel langs 1 kant in met de spijs. Leg de appel met de spijs onderaan op het deeg en vouw het deeg vervolgens toe.

Draai het om en maak insnijdingen aan de bovenkant (kant van de spijs).

Smeer de bol in met dorure en werk af met de parelsuiker.

Schuif de appelbollen de oven in gedurende 45 minuten ongeveer.

Haal de bollen uit de oven en werk ze af met een snuif bloemsuiker.

Appelbollen met frangipane