Andijviesoep met falafelballetjes

Falafel is heel populair in het Midden-Oosten, onder andere in Libanon waar het op elke straathoek verkocht wordt in kleine stalletjes. Kikkererwten vormen de basis en je vult ze aan met allerlei kruiden en specerijen naar smaak. Jeroen doet er bijvoorbeeld knoflook, chilipeper en gember bij. Eén goede raad: gebruik altijd gedroogde kikkererwten die je een nacht laat weken in water.Hij serveert de balletjes met een eenvoudige maar smakelijke andijviesoep.

Ingrediënten

  • 1 andijvie
  • 2.5 liter groentebouillon
  • 4 ui
  • 2 teentje knoflook
  • 3 aardappel
  • 3 blaadje laurier
  • 2 takje tijm
  • 0 klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 500 g kikkererwten
  • 0.5 bussel peterselie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 3 gemberwortel
  • 0.5 chilipeper
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 0 zout
  • 4 eetlepel zure room

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een friteuse
  • een staafmixer

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Laat de kikkererwten een nacht weken in koud water.

tip
Om falafel te maken, moet je werken met gedroogde kikkererwten die je een nacht laat weken. Met kikkererwten uit blik, vallen de balletjes uit elkaar wanneer je ze frituurt.

Ontdooi en verwarm 2,5 l groentebouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

De andijviesoep

Maak de andijvie schoon en spoel de bladeren in water.

Pel de ui en snijd hem in grote stukken. Kneus en pel de knoflook. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Smelt een klont boter in een soepketel. Fruit de ui. Doe er de knoflook en de aardappelen bij en laat stoven. Leg de blaadjes laurier en de tijm in de soepketel.

Doe de andijvie in de soepketel en laat kort meestoven.

Giet er de warme bouillon bij en laat ongeveer 20 minuten garen op een zacht vuur met het deksel schuin op de ketel.

De falafelballetjes

Spoel de geweekte kikkererwten onder stromend water en laat ze uitlekken.

Snijd de peterselie grof. Pel de sjalot. Snijd de chilipeper en de sjalot in stukken. Pel de gember en de knoflook. Snijd ze in stukken.

Doe de peterselie, sjalot, chili, gember en knoflook in de hakmolen en mix grof. Voeg er de kikkererwten aan toe en mix opnieuw. Breng op smaak met sesamolie, komijnpoeder, paprikapoeder en een snuifje zout en mix tot een stevige pasta. Laat eventueel opstijven in de koelkast.

tip
De geweekte kikkererwten zijn eigenlijk nog rauw. Ze garen pas wanneer je ze frituurt.

Rol balletjes ter grootte van een walnoot van het mengsel.

Verwarm de friteuse tot 170 °C en bak de balletjes ongeveer 8 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Afwerken en serveren

Haal de laurier en de tijm uit de soep en mix ze glad met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de soep in kommen of diepe borden en werk af met een eetlepel zure room. Geef er falafelballetjes bij.
Andijviesoep met falafelballetjes