Andijviesoep en bagel met andijvie, mierikswortel en gerookte eendenborst

Andijvie is een heerlijke groente. Je kunt het gebruiken als salade, gestoofd met bijvoorbeeld witte saus of in een soep. Om de soep te binden gebruikt Jeroen zowel aardappel als courgette. Hij geeft er een bagel bij met groentjes, mierikswortel en gerookte eendenborst, smaken die heel goed bij deze soep passen.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • boter
  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 4 stengels selder
  • 1 stengel prei
  • 2 courgette
  • 2 aardappel
  • 1 andijvie
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 lente-uien
  • 0.5 bussel bieslook
  • olijfolie
  • dragonazijn
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepel zure room
  • 3 koffielepels mierikswortelpasta
  • cayennepeper
  • 4 bagel
  • chilisaus
  • 200 g eendenborst
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • keukentouw
  • een elektrische staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep

Verwarm de bouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken, vind je hier.

Smelt een klont boter in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

Kneus en pel de knoflook. Stoof de tenen ook aan.

Was de selder en de prei. Snijd de stengels in stukken en stoof ze ook aan.

Snijd de courgettes in stukken en doe ze bij de rest van de groenten. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en leg ze in de soepketel.

Spoel de andijvie en haal de bladeren uit elkaar. Houd een aantal mooie bladeren (uit de binnenkant) opzij voor de bagel. Stoof de rest van de andijvie aan in de soepketel.

Giet de warme bouillon bij de groenten.

Bind de tijm, rozemarijn en laurier samen met keukentouw. Leg het bouquet garni in de soepketel.

Zet een deksel op de ketel en laat de groenten garen op een zacht vuur.

De bagel

Snijd de apart gehouden andijvie in fijne reepjes. Snipper de lente-ui en de bieslook. Houd wat bieslook apart voor de afwerking van de soep.

Meng de andijvie, lente-ui en bieslook met een likje olijfolie en wat dragonazijn. Kruid met peper en zout.

Meng de zure room met de mierikswortelpasta. Breng op smaak met een snuif zout, een snuifje cayennepeper en een beetje dragonazijn.

Snijd de bagel overlangs open en rooster hem kort in de broodrooster of de oven.

Doe wat van het zure roommengsel op de onderste helft van elke bagel. Houd een beetje van het roommengsel apart voor de afwerking van de soep. Leg wat fijngesneden groenten op de bagel. Als je van pikant houdt, kun je er een toefje chilisaus aan toevoegen.

Snijd de gerookte eend in fijne plakken. Of je dat met of zonder het vet wil, bepaal je zelf. Leg de plakjes op de bagel.

Dek af met de bovenste helft van de bagel.

Afwerken en serveren

Haal de kruidentuil uit de soep en mix met de staafmixer. Kruid eventueel bij met peper en zout.

Schep de soep in kommen of diepe borden. Werk af met een lepeltje van het zure roommengsel en wat fijngesneden bieslook.

Serveer de soep met de bagel.

Andijviesoep en bagel met andijvie, mierikswortel en gerookte eendenborst