Andijvierolletjes met schorseneren en puree

Deze vegetarische ovenschotel met aardappelpuree is een mooi alternatief voor witloof uit de oven, en bovenal overheerlijk. Schorseneren raken ondertussen wat in de vergetelheid, maar deze schotel zet deze fantastische groente meteen weer op de kaart.

Ingrediënten

  • 1 teentje look
  • 800 g frietaardappelen
  • 1 citroen
  • 1 kg schorseneren
  • 1 andijvie
  • een klont boter
  • 30 g boter
  • 1 ajuin
  • een snuif nootmuskaat
  • 40 g bloem
  • 7 dl melk
  • 20 g gemalen kaas

Benodigdheden

  • een mandoline of rasp
  • een ovenschaal
  • een dunschiller
  • een pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de grill van de oven voor.

Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in gezouten water. Pel een teentje look en kook het de laatste vijf minuten mee.

Vul een kookpot met water. Pers er de citroen in uit en leg de schil ook in de pot. 

Spoel de schorseneren onder koud water, schil ze en halveer de stengels. Kook de schorseneren in 10 à 15 minuten gaar in het citroenwater. 

Haal de buitenste bladeren van de andijvie, spoel de bladeren onder koud water en laat ze even uitlekken. Snijd de rest van de andijvie grof, spoel ook in koud water en laat de andijvie even uitlekken. De fijngesneden andijvie wordt gebruikt in de puree. 

Schep de schorseneren uit het citroenwater en kruid ze met peper en zout. Houd het kookvocht nog even bij. 

Kook de buitenste bladeren kort af in het water van de schorseneren en schep ze in een kom. Laat de bladeren uitlekken op een handdoek.

Pel de ui en snipper fijn. Smelt een klont boter in de pot waar je de schorseneren in gekookt hebt en stoof er de ui in aan. Voeg de grof gesneden andijvie toe en kruid met peper en zout. Laat het geheel stoven tot de andijvie gaar is. 

Giet de gare aardappelen af en voeg de gestoofde andijvie toe. Stamp samen tot een smeuïge puree en kruid met peper, zout en een snuif nootmuskaat.

Leg de andijviebladeren op je werkvlak. Leg 2 à 3 schorseneren kruislings op een paar andijviebladeren en rol ze op. Leg de rolletjes in een ovenschaal.

Smelt wat boter voor de saus en voeg er bloem aan toe. Meng beide tot een stevige roux en giet de melk erbij. Breng de saus al roerend aan de kook en los de kaas erin op. Breng de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat.

Lepel de saus over de andijvierolletjes en schuif de schaal 15 minuten onder de grill 

Serveer de gegratineerde rolletjes met een flinke lepel andijviestoemp.

Andijvierolletjes met schorseneren en puree