Ananas op de grill, sabayon en ijs

Wanneer het dessert aan de beurt is tijdens een middag of avond barbecueën, is het vuur vaak al aan het uitdoven. Toch kan je de buitengrill perfect gebruiken om ook het nagerecht klaar te maken. Jeroen doet een suggestie, met een dessert van gegrilde verse ananas met een sabayon op smaak gebracht met kokoslikeur. Lepel er nog een bol vanilleijs bij en zo serveer je een complete en zomerse afsluiter van de maaltijd.

Ingrediënten

  • 1 ananas
  • 4 ei
  • 2 witte wijn
  • 2 Batida de Coco
  • 4 kristalsuiker
  • vanilleijs

Benodigdheden

  • een set uitsteekringen (klein: diameter 3 cm en groot: diameter 8.5 tot 9.5 cm)

Partners

Bereiding

De ananas voorbereiden

Snij de uiteinden bij en schil de ananas. Je snijdt de zwarte puntjes die op de vrucht zitten weg met een reeks diagonale insnijdingen.

kookvraag
Ananas schillen

Snij de geschilde vrucht in gelijke plakken van anderhalve centimeter breed.

Gebruik de grotere uitsteekringen om een perfect ronde schijf uit elke plak ananas te steken. 

Gebruik een kleine uitsteekring om het taaie hart van de ananas weg te snijden. Zet de ananasringen opzij en bereid de sabayon. Stook de barbecue heet.

De sabayon

Bereid de sabayon kort voor het serveren. Breek de eieren en doe enkel de eigelen in een steelpannetje.

tip
Kies bij voorkeur een steelpan met een bolle bodem. Dit type pan is ideaal om er met de garde in te werken.

Gebruik een halve eierschaal (een dopje) als maatbeker. Schenk per eigeel ½ dopje van de zoete witte wijn bij de dooiers. Vervolg met per eigeel ½ dopje kokoslikeur. Voeg per persoon ook nog 1 dopje suiker toe. Voor 4 personen: 2 dopjes wijn, 2 dopjes likeur, 4 dopjes suiker.

Klop met de garde een beetje lucht onder het mengsel.

Zet de pan vervolgens op een zacht vuur en blijf zonder ophouden kloppen tot je een schuimige sabayon krijgt. Klop in een 8-vorm of draai je pan van links naar rechts tijdens het klopwerk. Dit vraagt wat inspanning!  

kookvraag
Kloppen in achtvorm

Werk tijdens het kloppen vanuit de pols. Hou het vuur onder controle zodat de eigelen niet in een omelet veranderen. Neem de pan af en toe van het vuur. (Zodra de sabayon begint te bubbelen.) Ga door tot je een luchtig schuim krijgt waarin de garde sporen achterlaat. Proef het resultaat.

tip
Wil je op safe spelen, verwarm de sabayon dan in een 'bain-marie'. Zo verkleint de kans dat het eigeel stolt.

Grillen en serveren

Leg de schijven ananas boven de hete kolen. Draai ze na 3 tot 4 minuten om en gaar ze nog 2 minuten.

Omdat je een rijpe ananas gebruikt, zal een deel van de natuurlijke suikers in de vrucht karameliseren.

Serveer iedereen een gegrilde schijf ananas, leg er een bolletje (vanille)ijs op en eindig met enkele lepels sabayon.

Ananas op de grill, sabayon en ijs