Amandel-perentaart

Zelf een taart bakken is altijd een beetje bijzonder. Het is niet alleen makkelijk, maar het smaakt ook dubbel zo goed wanneer je het gebak zelf gemaakt hebt. Het hele huis ruikt in een mum van tijd naar de ovenverse taart. Hou dus je hongerige huisgenoten goed in de gaten als je nog een stuk voor jezelf wil!

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 0 klontje boter
  • 0 bloem
  • 120 g boter
  • 100 g suiker
  • 200 g amandelpoeder
  • 140 g bloem
  • 2 ei
  • 1 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 peer
  • 2 eetlepel suiker
  • 0 amaretto
  • 50 g amandelschilfers

Benodigdheden

  • een klassieke taartvorm (diameter 23 cm)
  • een keukenrobot of handmixer voor beslag
  • een borsteltje
  • een plastic spuitzak

Partners

Bereiding

De taartbodem

Smelt een klontje boter op laag vuur.

Strijk de taartvorm in met de gesmolten boter, en bepoeder de vorm vervolgens met wat bloem. Zo zal de taart na het bakken makkelijk loskomen.

Bedek de vorm met het vel bladerdeeg. Druk het deeg goed aan tegen de randen. Overtollig deeg snijd je af van de rand.

De amandelvulling

Weeg alle ingrediënten voor de vulling zorgvuldig af. Doe de bloem en het amandelpoeder in een mengschaal. Hou de suiker apart.

In een mengbeker voeg je de melk en de eieren samen. Meng ze met een garde en voeg de zaadjes van een vanillestok toe. Hiervoor snijd je de vanillestok overlangs, en met het puntje van een mes schraap je de zwarte zaadjes uit de beide helften van de peul.

Schep de malse boter en de suiker in de mengkom van de keukenrobot. Laat de beide ingrediënten mengen tot een bleke massa. Voeg er het mengsel van melk, eieren en vanille aan toe. Laat alles even mengen, en voeg ten slotte ook de bloem en het amandelpoeder toe. Meng alles tot een egaal beslag.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schep het beslag in de spuitzak en verdeel het in brede cirkelbewegingen over de taartbodem.

De peren

Schil de rijpe peren, verwijder het klokhuis en snij de vruchten in kwartjes. (Tip: Als je geen rijpe peren gebruikt, pocheer de vruchten dan vooraf.)
Schik de stukken peer in een stervorm op het taartbeslag. Druk ze zachtjes aan. Leg hierbij de bolle zijde van de peren naar boven, en laat de uiteindjes naar het midden wijzen.

De topping

Strooi de amandelschilfers in een schaaltje en besprenkel deze met een scheutje amaretto.

Giet wat kristalsuiker in een tweede schaaltje en “paneer” hierin de vochtige amandelschilfers.

Verdeel de gesuikerde amandelen vervolgens over het gebak.

Bak de taart gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.

Laat de taart nadien rustig afkoelen en haal ze uit de vorm.

Amandel-perentaart