Ajo blanco

Dit is een heel oud recept en een voorloper van de gazpacho. Het is een koude, Spaanse soep waarvan de belangrijkste ingrediënten wit brood en amandelen zijn.

Ingrediënten

  • 200 g wit brood
  • 175 g amandelen
  • 2 tenen knoflook
  • 5 dl groentebouillon
  • 5 dl melk
  • 1 dl olijfolie
  • een scheut witte wijnazijn
  • zout
  • 10 ijsblokjes
  • 1 komkommer
  • een handvol amandelschilfers
  • 3 lente-uien
  • 0.5 chilipeper
  • 2 makreelfilet
  • peper

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een parisiennelepel
  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De ajo blanco

Snijd het brood in stukken.

Mix de amandelen in hakmolen. Pel de knoflook en mix de tenen met de amandelen.

Doe het amandel-knoflookmengsel bij het brood.

Giet er koude groentebouillon, melk, olijfolie en witte wijnazijn bij. Kruid met een snuif zout en meng goed.

tip Gebruik eventueel gewoon water als je geen groentebouillon hebt.

Leg de ijsblokjes bij het brood en zet de kom in de koelkast.

De komkommer en de makreel

Breng water aan de kook.

Schil de komkommer en haal me een parisiennelepel bolletjes uit het vruchtvlees rond de zaadjes. Houd wat overblijft van de komkommer bij.

Blancheer de komkommerbolletjes kort in het water. Giet af en koel meteen onder koud stromend water. Daardoor worden ze knalgroen.

Mix wat overblijft van de komkommer in de hakmolen. Doe de pulp in een schone keukenhanddoek en duw het vocht eruit. Houd het komkommervocht apart.

Verwarm een scheutje olijfolie in een pan. Bak de amandelschilfers goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Kruid met een snuifje zout.

Snipper het groen van de lente-uien.

Snijd de chilipeper in fijne ringen en verwijder de zaadjes.

Breek de makreel in stukken en verwijder eventuele graten.

Afwerken en serveren

Haal de grote ijsblokjes uit de ajo blanco.

Mix de soep glad in de blender. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over borden en werk ze af met bolletjes komkommer, stukjes gerookte makreel, gesnipperde lente-ui, gesnipperde chilipeper, geroosterde amandelschilfers, een lepel gemixte komkommer en een likje olijfolie.

Ajo blanco