Ajap sandali en khinkali met rundergehakt

Groentestoofpot en hartige dumplings met rundergehakt 

In Georgië koken ze heel vaak vegetarisch, zoals deze kruidige groentestoofpot met ui, paprika en aubergine (ajap sandali). De Georgische ratatouille zeg maar. Jeroen serveert er nog zelfgemaakte dumplings met een sappige vulling van rundergehakt, ui, look en kruiden (khinkali) bij.

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 230 ml water
  • 1.5 eetlepel arachideolie
  • een snuif keukenzout
  • een scheut olijfolie
  • 2 ajuin
  • 1 teentje look
  • 2 rode puntpaprika
  • 2 aubergine
  • 1 groene chilipeper
  • 3 tomaat
  • keukenzout
  • een snuifje komijn
  • een snuifje nootmuskaat
  • een snuifje fenegriek
  • 400 g gemengd gehakt
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • enkele takjes platte peterselie
  • flinke snuif specerijenzout
  • een snuifje paprikapoeder
  • een handvol bloem
  • 1 teentje look
  • enkele takjes koriander
  • enkele takjes platte peterselie

Benodigdheden

  • Keukenmachine met kneedhaak
  • weegschaal
  • deegrol

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het deeg voor de dumplings (1 dag op voorhand)

Weeg de bloem af in de kom van de keukenmachine en voeg er het water, de olie en het zout aan toe.

Meng het geheel gedurende 10 minuten tot een stevig deeg, dek af met vershoudfolie en laat het deeg een nachtje rusten in de koelkast.

De groentestoofpot (ajap sandali):

Verwarm een scheut olie in een grote pan. Pel de uien, snijd ze in blokjes en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look, snipper hem fijn en stoof hem mee aan.

Snijd de zaadlijsten uit de paprika’s, snijd het vruchtvlees in blokjes en snijd ook de aubergines in blokjes. Stoof de groenten mee aan.

Snijd de groene chilipeper fijn en hou hem even apart.

Verwijder de kroontjes van de tomaten, snijd de tomaten grof en stoof ze mee aan.

Kruid de groenten met zout, komijn, nootmuskaat en fenegriek.

Zet een deksel op de pan en laat het geheel even stoven.

De gehaktvulling:

Doe het gehakt in een kom. Pel de sjalot en de look. Plet de look en voeg hem toe aan het gehakt. Snipper de sjalot fijn en voeg hem toe aan het gehakt.

Snipper de peterselie fijn en voeg hem toe. Breng het geheel op smaak met kruidenzout en voeg er een scheutje water aan toe. Meng het geheel goed onder elkaar.

De dumplings (khinkali):

Bestuif je werkvlak met flink wat bloem.

Rol balletjes van het deeg en rol ze uit met de deegrol tot een cirkel van ongeveer 10 à 15 cm diameter. Rol balletjes van de gehaktvulling en leg ze in het midden van de dumplingvellen.

Plooi het deeg tussen je vingers in golfjes tegen elkaar, knijp het deeg aan de bovenkant goed tegen elkaar en knijp het overtollige deeg weg.

tip Maak je vingers lichtjes nat.

Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de dumplings 5 minuten.

Pel de look en snipper het fijn. Snijd de koriander en platte peterselie fijn. Meng ze samen met de groene chilipeper vlak voor het serveren onder de groentestoofpot.

Schep de dumplings uit het kookwater, laat ze even uitlekken en serveer ze bij de groentestoofpot.

Ajap sandali en khinkali met rundergehakt