Aarschots gebak

Sinds 2018 wordt het Aarschots gebak van patisserie Deleu erkend als streekproduct. De basis van deze verfijnde taart is een frangipanebeslag met daarbovenop een rijkelijke laag appelcompote, afgewerkt met amandelschilfers en kokos. Jeroen haalt een paar Hagelandse appels in huis en test de taart zelf uit.

Ingrediënten

  • 4 appel
  • 0 boter
  • 100 g boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 0 een snuif kaneel
  • 1 vel bladerdeeg
  • 60 g kristalsuiker
  • 110 g bloemsuiker
  • 90 g bloem
  • 70 g amandelpoeder
  • 0 zout
  • 1 ei
  • 60 ml melk
  • 1 dopje amandelextract
  • 100 g amandelschilfers
  • 50 g kokos

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een pureestamper
  • een vel bakpapier
  • bakparels
  • een taartvorm (diameter ong. 26 cm)
  • een pannenlikker

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder het taaie klokhuis.

Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt hierin een klontje boter. Voeg ook een scheutje water toe.

Stoof de appelstukken tot ze helemaal ‘plat’ gegaard zijn. Strooi wat suiker en een snuif kaneel over de appels. Roer af en toe eens in de sudderende appels. Let erop dat het vuur niet te hevig is.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Vet de taartvorm in met wat boter en bestuif met bloem. Leg het bladerdeeg in de vorm en druk goed aan. Snijd overtollig deeg weg.

Leg een vel bakpapier op het deeg. Strooi bakparels op het deeg en laat 15 minuten blindbakken in de voorverwarmde oven.

Maak intussen het frangipanebeslag. Doe de malse boter met de kristalsuiker en de bloemsuiker in de mengkom van de keukenmachine.

Voeg ook de bloem, het amandelpoeder, het ei en een snuif zout toe.

Giet er de melk bij, en het dopje amandelextract.

Kneed alle ingrediënten tot een glad beslag met de keukenmachine.

Plet intussen de stukjes appel nog wat verder tot moes met een pureestamper.

Meng de amandelschilfers met de bloemsuiker en de gemalen kokos.

Haal de blind gebakken taartbodem uit de oven en verwijder de bakparels. Hou de oven warm.

Schep de frangipanevulling op de taartbodem. Strijk het oppervlak egaal met de pannenlikker.

Werk de taart af met een royale laag appelcompote. Bestrooi met het mengsel van amandelschilfers, bloemsuiker en gemalen kokos.

Bak de taart gedurende 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Aarschots gebak