Aardbeientaart met karnemelkpudding

Jeroen maakt een fantastische aardbeientaart waar je onmiddellijk je tanden in wil zetten. De bodem is een dacquoise, een deeg dat het midden houdt tussen een meringue en een macaron. Het bestaat hoofdzakelijk uit eiwit en amandelpoeder. Een stevige pudding van karnemelk en verse aardbeien maken de taart compleet. Fris, fruitig en zondig zoet!

Ingrediënten

  • 4 ei
  • 240 g kristalsuiker
  • dopje vanille-extract
  • 125 g amandelpoeder
  • 80 g bloem
  • 200 g bloemsuiker
  • snuif keukenzout
  • 2 gelatineblaadje
  • 5 dl karnemelk
  • 2 vanillestok
  • 25 g puddingpoeder
  • 2 dl room
  • 1 bakje aardbeien
  • 1 limoen

Benodigdheden

  • Springvorm

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breek de eieren, doe de eiwitten in de kom van de keukenmachine en klop ze stijf. Doe de dooiers in een andere kom en houd ze even apart. Weeg de suiker af en voeg hem toe aan het opgeklopte eiwit. Laat de machine nog even draaien en voeg er een dopje vanille-extract aan toe.

Weeg nu de droge stoffen af: de bloem, het amandelpoeder en de bloemsuiker en voeg er een snuif zout aan toe. Meng de droge stoffen eerst goed onder elkaar en spatel nadien alles onder de meringue.

Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

Bedek de springvorm met een laagje boter en bekleed hem met bakpapier, zowel de bodem als de randen. Schep de meringue in een spuitzak en spuit een mooie cirkel daquoise beslag op de bodem van de springvorm. Schuif de springvorm in de oven en bak de daquoise 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Meet de karnemelk af en doe ze in een steelpan. Snijd een vanillestok in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg de peul en de zaadjes toe aan de karnemelk. Breng de melk aan de kook.

Doe de dooiers met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop ze tot ruban.  Doe het puddingpoeder bij de ruban en laat de machine nog even draaien.

Haal de vanillepeul uit de karnemelk. Giet een deel van de karnemelk bij de ruban en roer alles even los met een garde. Giet vervolgens het mengsel bij de rest van de karnemelk en breng het al roerend zachtjes aan de kook, tot je een gebonden pudding overhoudt.

Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de pudding.

Haal de gebakken daquoise uit de oven, laat hem even afkoelen en stort de pudding op de taartbodem. Laat de taart minstens 2 u afkoelen in de koelkast.

Snijd een vanillestokje in twee, schraap de zaadjes eruit en voeg ze toe aan de room. Klop de room op met de bloemsuiker.

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij de vruchten in stukken.

Verwijder voorzichtig de rand van de taartvorm en vervolgens het bakpapier van de randen. Schep de taart voorzichtig op een taartplateau. Werk de taart af met de gesneden aardbeien. Rasp de schil van de limoen bij de aardbeien en werk de taart af met wat slagroom en rasp er wat zestes van limoen over.

Aardbeientaart met karnemelkpudding