Aardappeltortilla met ui en paprika

De tortilla de patatas is wellicht een van de meest beroemde Spaanse gerechtjes. Jeroen maakt zo’n dikke omelet met ui en paprika. Er gaan ook erwtjes bij, en eigenlijk kan je je fantasie de vrije loop laten om een “tortilla-maison” te bedenken. Let er alleen op dat je dit gerecht zacht laat garen. Serveer de tortilla warm of koud, als maaltijd of als hapje. Olé!

Ingrediënten

  • 2 aardappel
  • 5 ei
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 100 g diepvrieserwten
  • 0 oregano
  • 0 paprikapoeder
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een diepe pan met antikleeflaag

Partners

Bereiding

Aardappeltortilla met ui en paprika

Schil de ui en snipper hem in fijne stukjes. Pel het lookteentje en plet het tot pulp.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Verhit de (diepe) pan en doe er een scheutje olijfolie in. Stoof de uien en de look aan op een zacht vuur. Laat de stukjes ui glazig worden.

Schil intussen de aardappels en snijd ze in kubusjes (ong. 1x1 cm). Laat de blokjes aardappel meestoven met de ui.

Schil de rode paprika met een dunschiller. (De schil van paprika’s is moeilijk verteerbaar, maar je kan ze er ook aan laten.) Haal de zaadlijsten eruit en snij de paprika in fijne blokjes. Doe ze mee in de pan en laat de groente mee stoven.

Voeg er ten slotte ook de diepvrieserwten aan toe en roer alles regelmatig even om.

Snipper enkele takjes verse oregano fijn en strooi het kruid over de groenten. Voeg een snuifje paprikapoeder toe, wat peper en wat zout. Roer om en laat alles enkele minuten verder stoven op een zacht vuur.

Breek de eieren in een kom, en klop ze los met de garde.

Giet het eiermengsel over de groenten en laat de tortilla nu zacht garen. Dat duurt ongeveer 10 minuten. (Let er goed op dat je op een zacht vuur kookt. Zoniet gaat de bodem van de tortilla genadeloos aanbakken.)

Neem een groot plat bord (minstens ter grootte van de braadpan) en leg dit bovenop de pan. Stort de tortilla voorzichtig uit op het bord, en laat de dikke omelet weer in de pan glijden. Nu kan je de ommezijde nog kort garen.

Herhaal de truc met het bord nog een keer, en je bent meteen klaar om te serveren. Een fris slaatje past er perfect bij. Je kan de tortilla ook laten afkoelen en later koud serveren als hapje of tussendoortje.

Aardappeltortilla met ui en paprika