Aardappeltortilla met artisjokken

Nieuwe aardappelen zijn aardappelen van de eerste oogst, vlak voor de zomer. Ze bevatten weinig zetmeel en hebben een heel dunne schil. Jeroen gebruikt ze in een zomerse Spaanse tortilla met paprika’s, gegrilde artisjokharten en zongedroogde tomaten.

Ingrediënten

  • 600 g aardappel
  • 1 ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 2 puntpaprika
  • 100 g olijven
  • 200 g artisjokhart
  • 200 g zongedroogde tomaten
  • olijfolie
  • tijm
  • rozemarijn
  • gerookt paprikapoeder
  • cayennepeper
  • zout
  • 8 ei
  • 1 bussel rucola
  • 1 bussel lente-ui
  • 250 g kerstomaten
  • olijfolie
  • sherryazijn
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De aardappeltortilla

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Schil de aardappelen voorzichtig en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar in gezouten water. Giet af.

Pel en halveer de ui. Snijd hem in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en plet met een mes.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Verwijder de zaadjes van de puntpaprika’s en snijd ze in blokjes. Ontpit de olijven.  Haal de artisjokharten uit de olie en snijd ze eventueel wat kleiner.  Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Stoof de ui en de knoflook op een laag vuur.

Doe er de puntpaprika bij en stoof even mee. Voeg er dan de olijven, zongedroogde tomaten en artisjokharten aan toe.

Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn en hak fijn. Doe de kruiden in de pan en kruid met gerookt paprikapoeder, cayennepeper en zout.

Doe de aardappelblokjes bij de groenten.

Klop de eieren los in een kom en giet ze over de aardappelen en groenten. Laat even bakken.

Zet de pan 10 minuten in de voorverwarmde oven.

De salade

Maak de rucola schoon.

Maak de lenteuien schoon en snijd ze in fijne ringen.

Halveer de kerstomaten.

Meng de rucola met lente-uien en kerstomaten. Giet er wat olijfolie en een scheutje azijn bij. Breng op smaak met peper en zout.

Afwerken en serveren

Haal de gare tortilla uit de oven. Haal hem uit de pan met behulp van een groot bord.

Serveer de tortilla met de salade.

Aardappeltortilla met artisjokken