Janssons frestelsesoep met kaviaar van kabeljauw en toast met gerookte paling en ei

Aardappelsoep met kaviaar van kabeljauw en toast met gerookte paling en ei

Om het avontuur in Zweden af te sluiten, maakt Jeroen een zijdezachte maar stevige aardappelsoep. Ansjovis, gerookte paling en kaviaar van kabeljauw zijn de smaakmakers, ingrediënten die je in alle vormen en maten tegenkomt in Zweden. Jeroen serveert er knapperige Zweedse broodjes met roerei en gerookte paling bij.

Ingrediënten

  • 4 ajuin
  • een klont boter
  • 1.5 kg aardappel
  • 2 tenen look
  • 1 eetlepel kaviaar van kabeljauw
  • 6 ansjovisfilets
  • 3 laurierblaadje
  • peper
  • keukenzout
  • 4 ei
  • een klont boter
  • peper
  • keukenzout
  • 400 g gerookte paling
  • enkele druppels citroensap
  • een flinke eetlepel zure room
  • 1.5 dl room
  • beschuit
  • een toefje tuinkers
  • enkele takjes bieslook

Benodigdheden

  • blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De aardappelsoep

Pel de uien en snijd ze grof. Laat een flinke klont boter smelten in een grote pot. Stoof drie vierde van de gesneden uien aan in de boter. Hou de rest apart.

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en stoof ze mee aan.

Pel en plet de look en voeg hem toe. Voeg de kaviaar van kabeljauw en de fijngesneden ansjovis toe en laat het geheel even stoven.

Zet de aardappelen en de groenten onder water en breng de soep aan de kook. Voeg de laurierblaadjes nog toe en kruid met peper.

De salade met paling

Kook de eieren in 9 minuten hard en laat ze afkoelen onder koud water.

Zet een pan op het vuur en laat er een klontje boter in smelten.

Snijd de overige ui in slierten en bak ze goudbruin. Kruid de gebakken ui met peper en zout. Hou opzij als garnituur voor in de soep.

Snijd de gerookte paling in twee. Ga verder met het staartstuk en doe het vel van de vis. Snijd het staartstuk fijn.

Pel de eieren en plet ze met een vork. Meng ze met de fijngesneden paling. Meng er de zure room onder en breng het geheel op smaak met peper en citroensap.

Afwerking

Meng de room onder de soep en breng ze weer aan de kook.

Haal de laurier uit de soep wanneer de aardappelen gaar zijn en schep de hete soep in de blender. Mix de soep glad en breng ze op smaak met wat extra peper en zout (indien nodig). Giet ze terug in de pot.

Ontvel de overige gerookte paling en snijd in stukjes.

Neem de crisp rolls, bedek ze met een goede lepel van de gerookte palingsalade en werk af met een toefje tuinkers.

Snipper de bieslook fijn.

Schep de romige soep in een diepe kom en werk af met wat stukjes gerookte paling, de gebakken ui en fijngesnipperde bieslook. Serveer de crisp rolls en de gerookte palingsalade erbij.

Janssons frestelsesoep met kaviaar van kabeljauw en toast met gerookte paling en ei