Aardappelsoep met groene kool en paling

Geen ingrediënt is zo veelzijdig als de aardappel. Van een stevige stoemp tot deze verfijnde aardappelsoep die zo op het feestmenu kan verschijnen. Jeroen werkt de fluweelzachte soep af met een garnituur van winterse savooikool en stukjes gerookte paling.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • boter
  • 4 ajuin
  • 1 stengel prei
  • 3 stengels bleekselder
  • 0.5 groene kool
  • 800 g aardappel
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • peper
  • zout
  • bicarbonaat
  • 200 g paling
  • 2 eetlepel zure room

Benodigdheden

  • keukentouw
  • een zeef
  • een elektrische staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

Smelt een klont boter in een grote soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

Was de prei en de selder.

tip Als je de prei wast, snijd de stam dan eerst in de lengte door. Zo kan je alle restjes zand of aarde makkelijk wegspoelen.

Snijd de stengels selder en het witte deel van de prei in stukken. Stoof ze met de uien.

Haal de grote bladeren van de savooikool. Bewaar ze voor het garnituur straks. Snijd de rest van de kool in grove repen en stoof mee aan.

Was de aardappelen. Schil ze en snijd ze in stukken. Doe de aardappelen in de soepketel, en schenk er de warme bouillon bij. Voeg tijm, rozemarijn en laurier toe, liefst tot een bouquet garni gebonden met keukentouw.

Kruid met peper en zout. Zet het deksel op de ketel en laat de aardappelsoep pruttelen op een zacht vuur.

Neem de grote bladeren van de savooikool er weer bij. Verwijder de harde nerf in het midden, rol de bladeren op en snijd ze in fijne reepjes. Kook de versneden kool (niet te lang) in water met een snuifje bicarbonaat.

tip Bicarbonaat helpt om de kool mooi groen te houden en om ze gemakkelijker verteerbaar te maken.

Controleer zorgvuldig of er nog graatjes achterbleven in de palingfilets. Pluk eventuele graten weg want die kunnen alleen maar vervelend zijn en het genot van de soep verpesten.

Snijd de gerookte paling in gelijke stukjes.

Giet de kool af en laat uitlekken.

Haal het bouquet garni uit de soep. Mix de soep glad met een staafmixer. Je kan de soep ook nog zeven voor een fijner resultaat.

Voeg de zure room toe. Mix opnieuw.

Doe de gekookte kool erbij. Serveer de soep in kommetjes en werk af met enkele stukjes gerookte paling.

Aardappelsoep met groene kool en paling