
Aardappels zijn ideaal om er een heerlijke bleke soep van te bereiden. De knollen zijn spotgoedkoop, maar je maakt er een bijzonder bord soep van door er snippers gerookte zalm aan toe te voegen, en enkele druppels grasgroene peterseliecoulis. Zo wordt een eenvoudige aardappel de basis voor een verrassende dagsoep die zelfs niet misstaat op een feestelijk menu.
Ingrediënten
- 8 aardappel
- 2 sneetje spek
- 2 stengel bleekselder
- 1 stronk prei
- 1 ui
- 1.5 liter kippenbouillon
- 4 peterseliestengel
- 3 takje tijm
- 2 blaadje laurier
- 0.5 bussel peterselie
- olie
- bicarbonaat
- 4 plak zalm
- 3 eetlepel zure room
- peper
- zout
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- een blender
- een staafmixer
Bereiding
De aardappelsoep
Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Snij ook de selder, het wit van de prei en de ui grof. (Omdat we een bleke soep maken, wordt het groen van de prei best niet gebruikt.)
Bind met keukentouw de ingrediënten van het bouquet garni samen: 4 peterseliestengels, tijm en laurier.
Neem een ruime kookpot en stoof de selder, de ui en de prei aan in een klontje boter. Voeg er een paar minuten later de aardappels en het spek aan toe. Het spek dient enkel om smaak af te geven.
Laat alles nog kort aanstoven en giet er de kippenbouillon bij. Voeg ook het bouquet garni toe. De soep mag nu een half uurtje verder pruttelen op een matig vuur.