Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een mandoline

Bereiding

Doe de melk met de room in een steelpan. Kruid royaal met peper, zout en nootmuskaat. Kneus en pel de knoflook. Leg de teen ook in de steelpan. Doe er rozemarijn en laurier bij.

TIP

Dit is de kruiding voor de hele gratin. Overdrijf dus maar wat met de kruiden. Alleen dan krijg je voldoende smaak.

Verwarm de melk met de room en laat inkoken tot ongeveer de helft. Haal van het vuur en houd apart.

Rasp de witte kool met de mandoline. Stoom ze gaar in de stoomoven of kook ze kort in wat gezouten water.

Smelt een klontje boter in een pan. Bak het lamsgehakt krokant in de boter.

TIP

In plaats van lamsgehakt kun je ook gemengd gehakt gebruiken.

Schil de aardappelen. Snijd ze in fijne plakjes met de mandoline.

Laat het gehakt uitlekken in een zeef.

Verwarm de oven voor tot 165 °C.

Beboter een ovenschaal. Schik een laagje aardappelplakjes dakpansgewijs op de bodem.

Schep er een laagje witte kool over. Ga verder met een laag aardappelplakjes en het lamsgehakt. Strooi er een beetje van de gemalen kaas over.

TIP

Jeroen gebruikt een niet te sterke gemalen kaas (gruyère bijvoorbeeld) om het kindvriendelijk te houden, maar je kunt gerust experimenteren met de sterkere smaak van bijvoorbeeld blauwe kaas.

Leg weer een laag aardappelplakjes, een laag witte kool en een laag aardappelplakjes. Strooi er de rest van de gemalen kaas over.

Giet de geïnfuseerde room door een zeef over de gemalen kaas.

Zet de ovenschaal 40 minuten in de voorverwarmde oven. Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te bruin wordt. Het gerecht is gaar als je er gemakkelijk kunt doorprikken.

Serveer meteen.

4 personen

45 minuten + 40 minuten gaartijd

Benodigdheden:

een mandoline

Ingrediënten

Aardappelgratin met lamsgehakt en witte kool

Een laagje lamsgehakt, aardappelen en gestoomde witte kool, dat zorgt voor een stevig en hartig gerecht. Superlekker comfortfood voor een herfstige avond.

Bereiding

Doe de melk met de room in een steelpan. Kruid royaal met peper, zout en nootmuskaat. Kneus en pel de knoflook. Leg de teen ook in de steelpan. Doe er rozemarijn en laurier bij.

TIP

Dit is de kruiding voor de hele gratin. Overdrijf dus maar wat met de kruiden. Alleen dan krijg je voldoende smaak.

Verwarm de melk met de room en laat inkoken tot ongeveer de helft. Haal van het vuur en houd apart.

Rasp de witte kool met de mandoline. Stoom ze gaar in de stoomoven of kook ze kort in wat gezouten water.

Smelt een klontje boter in een pan. Bak het lamsgehakt krokant in de boter.

TIP

In plaats van lamsgehakt kun je ook gemengd gehakt gebruiken.

Schil de aardappelen. Snijd ze in fijne plakjes met de mandoline.

Laat het gehakt uitlekken in een zeef.

Verwarm de oven voor tot 165 °C.

Beboter een ovenschaal. Schik een laagje aardappelplakjes dakpansgewijs op de bodem.

Schep er een laagje witte kool over. Ga verder met een laag aardappelplakjes en het lamsgehakt. Strooi er een beetje van de gemalen kaas over.

TIP

Jeroen gebruikt een niet te sterke gemalen kaas (gruyère bijvoorbeeld) om het kindvriendelijk te houden, maar je kunt gerust experimenteren met de sterkere smaak van bijvoorbeeld blauwe kaas.

Leg weer een laag aardappelplakjes, een laag witte kool en een laag aardappelplakjes. Strooi er de rest van de gemalen kaas over.

Giet de geïnfuseerde room door een zeef over de gemalen kaas.

Zet de ovenschaal 40 minuten in de voorverwarmde oven. Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te bruin wordt. Het gerecht is gaar als je er gemakkelijk kunt doorprikken.

Serveer meteen.

Dagelijkse Kost een.be