Aardappelcurry met raita

De Indiase keuken blijft Jeroen inspireren. Vegetarisch eten is er sterk ingeburgerd en wat kan een mens tegenhouden om de goeie Vlaamse patat te verwerken in een gerecht met de geuren en aroma’s van specerijen uit het Verre Oosten. Hij serveert de aardappelcurry met een koude saus op basis van yoghurt.

Wie toch vasthoudt aan een stukje vlees, kan dit gerecht aanvullen met gebakken kippenblokjes. Kleur het vlees vooraf in de wok, en voeg het toe aan de curryschotel zodra de kokosmelk wordt toegevoegd.

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • 3 ui
  • 40 g gember
  • 2 teentje look
  • 1 chilipeper
  • 4 dl kokosmelk
  • 3 limoenblaadje
  • 1 eetlepel garam masala
  • 2 eetlepel mosterdzaad
  • 1 eetlepel kurkumapoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • scheutje arachideolie
  • zout
  • 2 dl yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 limoen
  • koriander
  • zout
  • naan

Benodigdheden

  • een wok
  • een (kleine) keukenmachine met hakmolen
  • een groenterasp
  • een neteldoek of handdoel (bij voorkeur niet gewassen met geparfumeerd wasmiddel)

Partners

Bereiding

De curry

Pel de uien en snij ze in grove stukken.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Snij de chilipeper(s) in stukken. Verwijder naar smaak de pikante zaadjes. Beslis hoe pikant je liefst eet.

Doe de helft van de stukken ui en alle stukjes chilipeper in de hakmolen en maal ze tot moes.

Verhit de wok op een stevig vuur. Giet een scheutje arachideolie in de diepe pan en strooi even later het mosterdzaad in de hete olie. Laat de zaadjes even knisperen.

Stoof er aansluitend het ‘papje’ van ui en chilipeper in. Roer regelmatig.

Pel tussendoor het stukje gember en de tenen knoflook. Maal ook de gember, de knoflook en de rest van de uien tot moes.

Schep ook dit kruidig papje in de wok en roer.

Voeg na een paar minuten de limoenblaadjes toe, en zet het vuur iets zachter. Limoenblaadjes kan je verkrijgen in de beter supermarkt of in een Thaïse winkel.

Strooi de specerijen in de wok: garam masala, wat kurkuma en wat gemalen koriander.

Schil de aardappelen en snij ze in hapklare stukken. Doe ze in de wok.

Laat de aardappelen een paar minuten meestoven en schenk er de kokosmelk en wat water bij.

Strooi een snuif zout in de curry en roer. Laat de bereiding ongeveer 20 minuten garen op een zacht vuur.

De raita

Neem een mengschaal en rasp er de komkommer in. Gebruik daarvoor een grove groenterasp. (De waterige harten van de komkommer hoef je niet mee te raspen.)
Stort de geraspte komkommer op een neteldoek (of een schone handdoek), en wring er zoveel mogelijk vocht uit.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de komkommerpulp opnieuw in de mengschaal en schep er de yoghurt bij. Strooi een snuifje zout in de koude saus en roer.
Rasp de zeste van de limoen erbij. Gebruik daarvoor een fijne rasp. Knijp er nadien ook het limoensap bij.
Spoel de koriander en de lente-uitjes. Hak de koriander zo fijn mogelijk en meng het kruid door de raita. Hou een beetje korianderpluksels opzij om de borden te garneren.
Maak de lente-uitjes schoon en snipper ze haaks in langwerpige flinterdunne ringen.
Leg het Indiase naanbrood enkele minuten in de hete oven. Naan kan je makkelijk verkrijgen in een grote supermarkt en in Oosterse voedingswinkels.

Serveren

Serveer de curry met aardappelen in diepe borden of kommetjes.
Zet een schaal met het warme naanbrood op de tafel.
Schep wat raita in (individuele) schaaltjes, zodat je het naanbrood erin kan dippen.
Garneer eventueel met enkele takjes koriander
Aardappelcurry met raita