Aardappelchurros met chorizo en limoenaïoli met gekonfijte paprika

Een pikante snack in de vorm van hartige, Spaanse churros met gebakken chorizo en een zachte lookmayonaise met limoen en gekonfijte paprika.

Ingrediënten

  • 2 rode paprika
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 teentjes look
  • 1 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 frietaardappelen
  • 100 g chorizo
  • 3 dl water
  • 120 g boter
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • snuif chiliflakes
  • 180 g bloem
  • 4 ei
  • snuif cayennepeper
  • 2 sneetjes wit brood
  • 1 dl melk
  • 2 eierdooier
  • 1 limoen
  • 2 dl arachideolie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten, snijd de pepers in stukken en leg ze in een ovenschaal. Sprenkel er flink wat olijfolie over.

Pel een teentje look, kneus hem kort en leg hem tussen de paprika’s. Steek er wat tijm en rozemarijn tussen, sprenkel er wat grof zout over en schuif de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160°C.

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Pel een teentje look en kook het mee gaar met de aardappelen.

Laat een goede scheut olijfolie heet worden in een pan. Snijd de chorizo fijn en bak hem in de hete olie krokant. Schep de gebakken chorizo op een vel keukenpapier en laat hem even uitlekken. Houd de olie van de gebakken chorizo even apart.

Breng het water voor het beslag van de churros in een pot aan de kook en laat de boter erin smelten. Voeg de chiliflakes, een flinke snuif gerookt paprikapoeder en een snuif zout toe.

Weeg de bloem af en voeg ze pas toe wanneer de boter volledig gesmolten is. Meng het geheel goed onder elkaar en laat het beslag drogen op het vuur.

Schep het beslag in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien met het vlinder hulpstuk.

Meng de eieren er 1 voor 1 onder, gevolgd door de gebakken chorizo.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn, droog ze even op het vuur en klop ze onder het beslag.

Kruid het beslag eventueel wat extra bij met een snuifje cayennepeper. Schep het beslag in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.

Snijd het brood grof en laat het even weken in wat melk. Breek de eieren en voeg de dooiers toe aan het brood. Giet de olie van de gebakken chorizo erbij en pers er het sap van de limoen bij. Snijd de afgekoelde paprika’s in stukken en voeg ze toe.

Voeg er een flinke snuif zout aan toe en zet de mixer erin. Voeg de arachideolie er in een straaltje aan toe tot je een licht gebonden aïoli hebt.

Spuit wat van het churrosbeslag in de friteuse en bak de churros krokant in de hete olie. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en kruid nog wat bij met gerookt paprikapoeder en een snuifje zout. Serveer de limoen-paprika-aïoli erbij.

Aardappelchurros met chorizo en limoenaïoli met gekonfijte paprika