Aardappel-preisoep met waterkerscoulis en gerookte makreel

Een simpele aardappel gaat als bij wonder perfect samen met het beste wat uit de zee komt. Denk maar aan het ultieme contrast van de ingrediënten van een ‘pomme moscovite’, die een patat combineert met exclusieve kaviaar. Ik hou het een beetje (veel) bescheidener, maar het principe blijft geldig. De aardappel-preisoep is het ideale zwembad voor stukjes gerookte makreel. Een snelle waterkerscoulis maakt het soepje bijna feestelijk.

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 1 dl druivenpitolie
  • 4 preistronk
  • 4 aardappel
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 4 blaadje laurier
  • 0 tijm
  • 0 peterseliestengel
  • 100 g zure room
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta
  • 1 klontje boter
  • 1 gerookte makreel
  • 2 bussel waterkers
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi een flinke hoeveelheid kippenbouillon of neem even de tijd om een hele ketel verse bouillon te bereiden. Het kost je helemaal niet veel werk.

Plaats de fles (neutraal smakende) druivenpitolie in de koelkast. (Of doe hetzelfde met fijne olijfolie, die echter een meer uitgesproken smaak heeft.)

De bereiding

Verhit de kippenbouillon op een zacht vuur.

Pel de uien en de look. Snij de twee ingrediënten grof. Later wordt de soep gemixt.

Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur.

Stoof de uien en de stukjes look in de boter. Roer regelmatig even en laat de uien niet kleuren.

Verwijder het donkerste loof van de prei. Snij de bleke stammen overlangs in twee en spoel restjes zand of aarde van tussen de compacte bladeren.

Snij de gewassen prei in grove stukken en laat ze meestoven met de uien.

Spoel de loskokende aardappelen en schil ze. Snij de knollen in dobbelstenen en stoof ze een kleine 10 minuten mee met de groenten. Vergeet niet om af en toe te roeren.

Knoop intussen een kruidentuil bij mekaar. Bundel blaadjes laurier, takjes tijm en (indien ze beschikbaar zijn) peterseliestelen tot een aromatisch bouquet garni. Gebruik hiervoor een eindje keukentouw.

Doe de kruidentuil in de pot en schenk vervolgens de warme kippenbouillon bij de gestoofde groenten. Plaats het deksel (schuin) op de pot. Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Werk intussen aan de eerste garnituur: de waterkerscoulis. Pluk de blaadjes en fijne takjes waterkers los en spoel ze voorzichtig in ruim water. Leg enkele blaadjes aan de kant om er straks de soep mee af te werken.

Prop de waterkers in de beker van de blender en schenk er de fijne gekoelde olie bij. Mix tot je een gladde heldergroene coulis krijgt. (De koelte van de olie helpt om een heldergroen resultaat te verkrijgen.)

Maak de gerookte makreel schoon en verwijder het visvlees van de graat. Kijk wel uit, want bij de buikholte van de vis zal je nog bijkomende graatjes vinden. Verwijder de kleine stekels en verdeel het malse visvlees in hapklare stukjes.

Verwijder het bouquet garni uit de soep en mix het glad met de staafmixer. Neem er voldoende tijd voor zodat je een soep krijgt die zijdezacht is.

Tip: Om het resultaat een beetje extra culinair te maken kan je de soep ook zeven.

Schep er de zure room in en voeg een beetje mierikswortelpasta toe. Mix de soep kort.

Proef en kruid ze met peper van de molen (gebruik bv. een keer witte peper) en zout. Doe er naar smaak meer mierikswortel bij.

Mix de soep een laatste keer en serveer het dampende groenteplezier in borden of kommen.

Werk elke portie af met stukjes gerookte makreel, een artistiek lepeltje waterkerscoulis en enkele blaadjes verse waterkers.

Aardappel-preisoep met waterkerscoulis en gerookte makreel