Aardappel-preisoep met taleggio

Jeroen is een grote fan van soep. In deze versie spelen aardappelen en veel verse prei de hoofdrol. Aardappelen maken een soep fluwelig en bovendien zorgen de lekkere knollen voor een natuurlijke binding. Een portie kaas met karakter, wat gekookte ham en krokante aardappelsnippers voegen er nog dat ietsje extra aan toe.

Ingrediënten

  • 3 liter kippen- of groentebouillon
  • 4 aardappel
  • 4 preistengel
  • 2 ui
  • 2 look
  • 3 laurierblaadje
  • 3 tijm
  • 200 g taleggio
  • 0 scheutje room
  • 0 klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 aardappel
  • 5 dl arachideolie
  • 0 zout
  • 4 gekookte ham
  • 0 taleggio
  • 0 tijm

Benodigdheden

  • een grove groenterasp
  • een staafmixer

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi een grote portie verse kippen- of groentebouillon. Verse bouillon maken is bovendien erg eenvoudig. De recepten vind je hier.

Bereiding

Pel de uien en snij ze in grove stukken. De snijwijze is meestal niet zo belangrijk wanneer je soep maakt.

Pel de looktenen en plet ze tot pulp. Smelt een klont boter in een stoofpot (of soepketel) op een matig vuur. Stoof de stukken ui met de lookpulp. Roer af en toe even.

Schil de aardappelen en snij ze grof. Doe ze ook in de stoofpot en laat ze enkele minuten pruttelen in de boter. De aardappelen mogen zelfs een klein beetje bakken.

Verwijder het donkerste loof en de wortelstukken van de stammen prei. Snij elke stam overlangs in twee. Spoel zorgvuldig resten aarde en zand weg onder stromend water.

Snij de prei in grove stukken en gooi ze in de stoofpot.

Bind de laurierblaadjes en de tijm tot een kruidentuil. Gebruik hiervoor wat keukentouw. Doe het bouquet garni in de pot en laat het kort meestoven.

Schenk nu de kippen- of groentebouillon erbij en zet het deksel schuin op de pot. Laat de soep 15 tot 20 minuten pruttelen op een zacht vuur. (Werk intussen de aardappelgarnituur af.)

Verwijder het uitgekookte bouquet garni. Mix de soep fijn met de staafmixer.TIP: Wie er een meer ‘culinaire’ soep van wil maken, kan de soep zeven.

Giet er een scheut room in en roer.

Snij de korst van de Taleggio en verdeel de kaas in blokjes. Laat 2/3 van de Italiaanse kaas wegsmelten in de warme soep en mix ze nog kort.

Proef en voeg een snuif zout en wat peper van de molen toe.

De aardappelgarnituur

Schil de aardappel en rasp hem met een grove groenterasp.
Doe de geraspte aardappel in een kom koud water en knijp zachtjes in de stukjes. Giet de stukjes aardappel door een zeef en sop ze nog een tweede keer in koud water om zetmeel weg te spoelen.
Giet de korte aardappelsliertjes opnieuw door een zeef en knijp ze goed uit. Dep ze droog op een propere keukenhanddoek. Je wil geen te vochtige aardappelen in de hete olie bakken, want dat zorgt voor een vervelend spatconcert.
Schenk de olie in een pot en verhit ze op een matig vuur. Gebruik een neutraal smakende olie. Het is niet aan te raden om hiervoor de friteuse te gebruiken. (De kleine stukjes aardappel kunnen makkelijk zorgen voor olie met onzuiverheden.)
Bak de kleine stukjes aardappel in enkele minuten goudbruin en schep ze met een schuimspaan uit de olie. Laat de krokante stukjes aardappel uitlekken op een vel keukenpapier.
Strooi er een snuifje zout over.

Afwerken en opdienen

Rits de blaadjes tijm van de takjes. Hak het kruid zo fijn mogelijk.
Snij het zwoerd van de de plakjes gekookte ham en scheur het vlees in grote snippers.
Snij een restje Taleggio in kubusjes.
Lepel dampende aardappel-preisoep in elk bord. Strooi er enkele kaasblokjes in, wat van de kookham en een beetje fijngehakte tijm.
Werk elk bord af met een schep van de krokante aardappelsnippers en serveer meteen.
Aardappel-preisoep met taleggio