Aardappel in de wok met krokante groenten en woksaus

Voor dit gerecht gebruikt Jeroen aardappelen uit zijn eigen tuin. Hij maakt ze klaar in de wok met een heleboel groenten en een heerlijke woksaus.

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • zout
  • 2 tenen knoflook
  • 20 g gember
  • 0.5 stengel citroengras
  • een halve chilipeper
  • arachideolie
  • 2 dl sojasaus
  • 2 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepel honing
  • 2 dl water
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • 200 g sugar snaps
  • 250 g champignon
  • 3 lente-uien
  • 100 g sojascheuten
  • enkele takjes koriander

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een wok
  • een zeef
  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Was de aardappelen en kook ze gaar in de schil in licht gezouten water.

De woksaus

Kneus en pel de knoflook. Schil de gember. Haal de harde buitenkant van het citroengras en snijd de stengel in stukken. Snijd de chilipeper in stukken.

Doe alles in de hakmolen en mix tot een pasta.

Verwarm een scheut arachideolie in een steelpan. Stoof er de pasta in aan.

Blus de gestoofde pasta met sojasaus, sesamolie, vissaus, honing en water. Pers er de limoen bij uit. Laat even opkoken.

tip In plaats van honing kun je ook esdoornsiroop (maple syrup) gebruiken.

Haal de saus van het vuur en laat even trekken.

De groenten

Pel de ui en snijd hem in fijne ringen. Trek de draad uit de sugar snaps. Halveer de champignons.

Snipper de lente-uien.

Zeef de woksaus.

Giet de aardappelen af en koel ze onder koud stromend water. Pel ze en snijd ze in stukken.

Verwarm een scheut arachideolie in de wok.

Wok ongeveer een vierde van de aardappelblokjes met een vierde van de champignons. Schep ze uit de wok en laat uitlekken op keukenpapier.

Giet wat vet uit de wok.

Bak een vierde van de ui, sugar snaps en sojascheuten in de wok. Doe er een vierde van de gebakken aardappelen en champignons bij. Giet een paar lepels woksaus bij de groenten en laat nog wat verder bakken.

Afwerken en serveren

Schep de groenten uit de pan en werk af met gesnipperde lente-ui en enkele blaadjes koriander.

Roerbak de rest van de aardappelen en groenten op dezelfde manier.

Aardappel in de wok met krokante groenten en woksaus