Reis rond de wereld met deze 10 culinaire klassiekers

Je hebt geen 80 dagen nodig om een reis rond de wereld te maken dankzij deze culinaire klassiekers uit alle windstreken. Van Japanse misosoep en Pad Thai tot Mexicaanse burrito's en Amerikaanse hotdogs. Verken de lekkerste smaken en recepten uit de wereldkeuken met de recepten van Dagelijkse kost.

1. Amerikaanse hotdog ðŸ‡ºðŸ‡¸

Jeroen steekt de iconische hotdog die je in Amerika op elke hoek van de straat kan vinden in een pikant jasje. Met merguezworst en huisgemaakte Samoeraisaus - mayonaise met sambal - heb je de perfecte, pittige snack voor tussendoor of als lunch.

2. Egyptische falafel 🇪🇬

Libanon, en ook andere Midden-Oosterse landen zoals Israël, zijn fier op ‘hun’ heerlijk krokant gefrituurde kikkererwtenballetjes. Over de exacte herkomst bestaan echter veel theorieën. De meesten zijn het er wel over eens dat falafel voor het eerst in Egypte gemaakt werd. Door wie en in welke periode, dat is dan weer een andere discussie. Waar absoluut geen twijfel over bestaat is dat deze vegetarische balletjes fantastisch lekker zijn, en absoluut niet moeilijk om te maken dankzij dit recept voor falafel met frisse yoghurtdip van Jeroen.

3. Engels ontbijt 🇬🇧

Voor een uitgebreid, warm ontbijt moet je bij de Britten zijn. Hun ‘English breakfast’ staat in hotels over de hele wereld op het menu. Wie de boterham met choco en het potje yoghurt gewoon is, zal misschien moeten wennen aan die gespierde overzeese ontbijtgewoonte, maar Jeroen denkt dat zo'n stevig begin van de dag ook bij ons in de smaak kan vallen. Een bord met worst, spek, bonen of ‘baked beans’ in tomatensaus en een spiegelei geeft je alleszins tonnen energie voor de hele dag. Of beschouw het als een bescheiden brunch om van te genieten tijdens het weekend.

4. Japanse misosoep 🇯🇵 

In Japan en ook ten huize Meus durft het ontbijt al eens uit soep te bestaan. Met deze oosterse ontbijtsoep ben je zeker dat je ’s ochtendsvroeg al meteen een gezonde portie groenten naar binnen slurpt. Uiteraard kan je deze kom krachtvoer, op smaak gebracht met miso, op eender welk moment van de dag serveren.

5. Mexicaanse burrito 🇲🇽

Olé, ‘t is altijd feest met zelgemaakte burrito’s als maaltijd. Gewoonlijk bestaat de vulling van deze smakelijk gevulde en opgerolde tarwetortilla’s uit vlees - gehakt of kip - en bonen. Jeroen gooit het over de vegetarische boeg met quinoa en gestoofde groenten. Hij serveert ze met gegratineerde kaas en een zoetzure chutney van tomaat en paprika.

6. Thaise Pad Thai 🇹🇭

Oorspronkelijk was Pad Thai een gerecht dat verkocht werd als streetfood, maar intussen is het uitgebloeid tot een nationaal gerecht in Thailand, zoals de naam ook doet vermoeden. De klassieke Pad Thai wordt geserveerd met tofu en garnalen. Jeroen vervangt in dit recept de schaaldieren door kip. Het grote voordeel aan dit gerecht is dat je het klaarmaakt in de wok. Daarin wordt alles snel en kort gegaard waardoor de vitamines optimaal behouden blijven. Pad Thai is dus niet alleen snel klaar, maar ook gezond.

7. Marokkaanse shakshuka 🇲🇦

Shakshuka is een kruidig gerecht op basis van tomatensaus en gepocheerde eieren dat oorspronkelijk uit Marokko komt. Het eenpansgerecht werd al snel enorm populair in het oostelijk halfrond, en is intussen wereldberoemd. Zet de pot in het midden van de tafel en geef iedereen een stuk brood om heerlijk te dippen. Gezelligheid gegarandeerd!

8. Italiaanse cacio e pepe​​ 🇮🇹

In België is spaghetti cacio e pepe niet zo bekend als spaghetti al ragù. Toch is dit een absolute klassieker onder de Italiaanse pasta’s. En vooral een heel erg snelle en toegankelijke pasta om klaar te maken. Meer dan (verse) spaghettislierten, pecorino, zwarte peper en olijfolie heb je namelijk niet nodig.

9. Zweedse balletjes 🇸🇪

Wie kent Zweedse balletjes eigenlijk niet? Een meubelgigant heeft deze balletjes bijzonder populair gemaakt in de Lage Landen. De handleiding is dan ook eenvoudig: gehaktballetjes met puree, veenbessen en een zachtbruine roomsaus. Ze zijn niet van gisteren, die Zweden, en dit gerecht bewijst dat ze een goeie smaak hebben.

10. Portugese pastéis de Belém 🇵🇹

Afsluiten doen we met een Portugese lekkernij: pastéis de Bélem - of zeggen we beter pastéis de nata? Het allereerste recept voor deze kleine bladerdeegtaartjes gevuld met pudding werd gemaakt door monniken van het Jerónimosklooster. Tot vandaag is het originele recept een geheim voor het grote publiek. Enkel de familiebakkerij Fábrica Pastéis de Belém maakt de taartjes volgens het originele recept, en dat al meer dan 100 jaar. Ze hebben zelfs een patent op de naam. Alle andere puddingtaartjes die je kan kopen bij bakkers elders in Portugal kregen daarom de naam 'pastéis de nata'. Nog een leuk weetje: traditioneel drink je er een koffie verkeerd bij.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie