Zalm met Parmezaankorst en verse pappardelle

Jeroen daagt je uit om eens verse pasta te maken. Het kost een beetje tijd, maar het resultaat zal ongetwijfeld eens zo goed smaken. Voor dit gerecht maakt Jeroen pappardelle, een brede lintpasta. Heb je geen zin of tijd om de pasta vers te bereiden, dan kan je het gerecht ook met de kant-en-klare versie op te tafel zetten.

De Italiaanse linten zijn vergezeld van stukken zalmfilet met een knapperige korst op basis van Parmezaanse kaas. De vis gaart in de oven en de pasta krijgt smaak van een salsa verde, een eenvoudige groene saus met verse tuinkruiden.

Ingrediënten

  • 300 g 00-bloem
  • 12 eierdooier
  • scheutje olijfolie
  • 40 g panko
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • enkele takjes platte peterselie
  • enkele takjes basilicum
  • enkele takjes dragon
  • 2 koffielepels kappertjes
  • 4 augurk
  • 1 eetlepel mosterd
  • 600 g zalm
  • 2 teentjes look
  • 1 bakje troskerstomaat
  • een scheutje balsamicoazijn
  • 1 bussel rucola

Benodigdheden

  • keukenmachine met kneedhulpstuk (optioneel)
  • een pastamolen of een deegrol
  • een hakmolen (of blender)
  • een kaasrasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de bloem in de kom van de keukenmachine, laat de machine draaien en voeg er een scheutje olijfolie en wat zout aan toe. Voeg er nu 1 voor 1 de dooiers aan toe, tot het pastadeeg stevig genoeg is. Laat de machine minstens 10 minuten draaien en laat het deeg vervolgens even rusten in de koelkast.

Doe de panko en de geraspte parmezaan met een scheut olijfolie en een snuif peper in de pot van de blender en mix kort. Schep de parmezaan en panko in een kommetje en hou ze even apart.

Pluk de groene kruiden en doe ze in de pot van de blender. Voeg er de zure augurkjes en de kappertjes, de olijfolie en een eetlepel mosterd aan toe. Mix het geheel tot een grove saus en breng op smaak met een snuifje zout en wat peper.

Haal indien nodig het vel van de vis, verdeel hem in gelijke porties en kruid hem met peper en zout. Leg de vis op een ovenplaatje en schep de parmezaan met panko erover. Schuif de vis 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Rol de pasta uit op wat bloem en snij hem in repen. Haal de repen door de pastamachine tot je de juiste dikte hebt. Snijd de pastavellen vervolgens in dikke slierten van ongeveer 1 tot 1,5 cm breed, dit is ongeveer de breedte van pappardelle.

Kook de verse pasta in 2 minuten gaar in een ruime pot met gezouten water.

Zet een pan op het vuur en laat er een scheut olijfolie in heet worden. Pel en plet de look en stoof hem aan in de olie. Voeg de kerstomaatjes eraan toe en laat ze even meebakken. Blus de tomaatjes met een scheutje balsamico.

Schep de pasta bij de tomaatjes en voeg er een lepel kookvocht aan toe. Schep de salsa verde bij de pasta, kruid nog eens extra met peper en zout en schep alles onder elkaar.

Schep wat pasta op een bord, schep er een mooi stuk vis bij en werk af met wat rucola.

Zalm met Parmezaankorst en verse pappardelle