Pladijsburger met currytartaar

Wij spreken van pladijs, onze Noorderburen hebben het over schol. Eén ding is zeker, Jeroen is de grootste fan van deze platvis. In de etalage van de viswinkel kan je ze gemakkelijk herkennen aan de oranje stippen op de vishuid. Pladijs is een rasechte ‘zomervis’ die van juni tot oktober op z’n best is.

Zijn pladijsburger stelt hij samen met filets van pladijs, gegrild brood en een smeuïge currytartaar. Jeroen bouwt alles op zoals een klassieke visburger, maar het resultaat proeft verrassend anders. Misschien zelfs 'beter'?

Ingrediënten

  • 1 tomaat
  • 1 rode ui
  • 60 g kropsla
  • 10 augurk
  • 4 mayonaise
  • 2 yoghurt
  • 0.5 citroen
  • 1 eetlepel currypoeder
  • dille
  • platte peterselie
  • snuifje zout
  • snuifje peper
  • 2 ei
  • 1 wit brood
  • 8 pladijsfilet
  • olijfolie
  • peper
  • grof zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

De pladijsfilets kan je grillen op de klassieke grillpan of op de barbecue. Als je voor de laatste kiest, stook de barbecue dan tijdig heet. Een grillpan kan je best 10 minuten voorverwarmen op een hoog vuur.
Breng wat water aan de kook om de eieren hard te koken.

De groentegarnituur

Spoel de tomaat en snij het taaie steelstukje weg. Snij de tomaat in hele dunne plakjes. Gebruik een vlijmscherp mes, of doe het met een gekarteld mes.
Pel de ui en snij hem overlangs in twee. Snij de stukken ui in flinterdunne halve ringen. Pluk de ringen even los.
Spoel wat kropsla schoon en laat ze uitlekken. Vooral het hart van de sla proeft fris en knapperig op deze pladijsburger. Wie kiest voor de gemakkelijkste oplossing, kan ook een zakje voorverpakte sla gebruiken.

De currytartaar

Leg de eieren in het kokende water. Kook ze 10 minuten lang en spoel ze in koud water, zodat ze niet meer verder garen.

Verzamel de kappertjes en de zure augurken en hak ze in zeer fijne stukjes.
Pel de afgekoelde eieren en verzamel ze in een mengkom. Plet de eieren fijn met een vork. Voeg er de stukjes kapper en augurk aan toe.
Verzamel de verse kruiden en spoel ze schoon. Ik werk met dille en platte peterselie. Hak de kruiden zo fijn mogelijk en doe ze in de mengkom.
Meng alle ingrediënten voor de tartaarsaus. Schep er een deel mayonaise bij en wat yoghurt. Roer, proef en beslis of er extra mayonaise en yoghurt noodzakelijk zijn.
Voeg wat mild currypoeder toe, roer en proef. Beslis of je een sterke of milde currysmaak wenst, en voeg naar smaak meer toe.
Verfris de currytartaar met een scheutje citroensap en kruid ze met een beetje zout en wat peper van de molen.
Zet de saus in de koelkast, terwijl je het gerecht verder afwerkt.

De vis en het brood grillen

Leg de pladijsfilets op een bord en druppel er een beetje olijfolie over. Strijk de visjes in met de vetstof.
Kruid de pladijsfilets (op de zijde waar het visvel zat) met een beetje grof zeezout (bv. fleur de sel) en wat peper van de molen.
Snijd het brood in sneden van ongeveer 2 centimeter dik. Gebruik hiervoor een broodmes. Voorzie twee stukken brood per portie.
Strijk de dikke boterhammen in met een beetje olijfolie.
Leg de sneden brood enkele seconden op de gloeiende barbecue of de grillpan en draai ze om. In geen tijd is het brood precies voldoende getoast.
Nu zijn is de vis aan de beurt. Leg de pladijsfilets dwars boven de gloeiende kolen of op de voorverwarmde grillpan. Al na een dikke halve minuut kan je de fijne filets omdraaien. Zo’n 30 seconden later is de pladijs gaar.

Visburgers bouwen

Leg een stuk gegrild brood op je werkvlak en bedek het met wat kropsla.
Schik er enkele schijfjes tomaat op, en bestrooi die met een beetje grof zout (fleur de sel) en een beetje peper van de molen.
Enkele uiringen zijn als volgende aan de beurt, gevolgd door twee gegrilde pladijsfilets.
Schep enkele lepels van rijkelijke currytartaar bovenop de versgebakken vis en eindig met een tweede gegrilde toast.
Pladijsburger met currytartaar