Gehaktbrood met boontjes en aardappelen

Een versgebakken gehaktbrood is en blijft een absolute topper in zoveel Vlaamse gezinnen. Samen met verse groene boontjes en een gekookte patat, leg je een trio op het bord dat simpelweg smaakt! Saus hoeft er niet bij, want een klodder lekkere mosterd maakt het helemaal af.

Ingrediënten

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 2 sjalot
  • 3 takje tijm
  • 2 takje rozemarijn
  • klontje boter
  • 2 ei
  • 2 eetlepel mosterd
  • 100 g paneermeel
  • peper
  • zout
  • 800 g sperzieboontjes
  • 800 g aardappel
  • zout
  • snuifje bicarbonaat
  • 2 sjalot
  • klontje boter
  • peper
  • nootmuskaat
  • scheutje natuurazijn
  • mosterd

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Gehaktbrood

Neem het vlees alvast uit de koelkast, zodat je het gehaktbroodje straks makkelijk kan kneden.

Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes.

Knip de takjes tijm en rozemarijn en spoel ze even. Rits er de blaadjes af en gooi de taaie takjes weg. Hak de verse kruiden zo fijn mogelijk, zodat je geen te grote stukjes kruiden in het gehaktbrood proeft. 

Verwarm een hoge pan of een kleine kookpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in en stoof de snippers sjalot tot ze glazig zijn, maar niet gekleurd. Gebruik liever geen rauwe sjalot in de vleesbereiding.

Voeg na een paar minuten de snippers kruiden toe en roer. Doe het mengsel even later in een ruime kom, samen met het gehakt.

Voeg de eieren toe en de mosterd. Strooi er paneermeel bij. Roer het gehaktmengsel met een houten lepel, of spoel je handen en kneed het manueel.

Laat je ‘fingerspitzengefühl’ nu werken, want op het gevoel moet je een mengsel bekomen dat sappig is en tegelijk voldoende stevig.  Als je makkelijk een balletje kan rollen, dan zit je goed.  Wanneer het  mengsel te  kleverig is, voeg dan wat extra paneermeel toe.

Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak wat peper van de molen en een snuifje zout toe.

tip Geef het gehaktbrood een Noord-Afrikaanse toets, door een deel lamsgehakt te gebruiken en er een beetje kaneelpoeder en komijn aan toe te voegen.

Stort het gehaktbrood op je werkplank en maak je handen nat. Vorm het vleesmengsel tot een mooi ovaal en bol broodje.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Leg het gehaktbrood in de bruisende boter en laat het vlees korsten. Laat het broodje zo’n 3 tot 4 minuten onaangeroerd in de pan liggen en draai het dan pas om. Houd in de gaten dat je boter niet verbrandt. Voeg indien nodig een klontje koude boter toe. Geef het broodje ook aan de ommezijde een goudbruin korstje.

Leg het vleesbrood in een ovenschotel. Gebruik geen overdreven grote schotel. Het braadvet uit de pan gebruiken we niet.

Schuif het gehaktbrood in de hete oven van 180°C en laat het gedurende zo’n 40 minuten garen.

Groene boontjes en aardappelen

Spoel de boontjes en pits of snij er de steelstukjes en de topjes van af.

Schil de aardappelen en kook ze in zo'n 20 minuten gaar in water met een snuif zout. 

tip Plaats na het afgieten van de aardappelen de pot nog heel even op het vuur zodat ook het laatste restje water verdampt.

Breng nòg een pot met water aan de kook. Voeg een snuifje bicarbonaat toe, zodat de boontjes hun felgroene kleur behouden. (Een bus bicarbonaat vind je in de supermarkt.)  Gooi de boontjes in het water en kook ze in net geen 10 minuten beetgaar.  Spoel de groente meteen even onder koud stromend water en laat ze uitlekken.

Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in heel fijne stukjes.

Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in tot ze een beetje begint te kleuren.  Stoof de stukjes sjalot glazig in een paar minuten.  Roer regelmatig.

Voeg de gekookte boontjes toe en roer ze doorheen de stukjes sjalot. Kruid de groenten met een beetje zout, wat peper van de molen en wat vers geraspte nootmuskaat.  Druppel tenslotte een scheutje natuurazijn bij de boontjes.  Zo'n simpel drupje zuur geeft de boontjes smaak met diepte.  Roer en laat de azijn nog enkele seconden meestoven.

Serveren

Snij het gehaktbrood in brede plakken. Serveer er boontjes bij en gekookte aardappelen, en werk de borden af met een lepeltje scherpe kwaliteitsmosterd.

En als er restjes zijn: die smaken morgen minstens zo goed.

Gehaktbrood met boontjes en aardappelen