Boomstammetjes met snijbonen

De Vlaming is verzot op gehakt. De populaire boomstammetjes zijn één van de lekkerste bereidingen om het gemalen vlees op de borden te toveren. We kopen ze vaak kant-en-klaar, maar het is letterlijk een koud kunstje om ze zelf te maken. Nu al zin in boomstammetjes-maison? Het recept is de eenvoud zelve. Jeroen eet ze het liefst met gestoofde snijbonen en een simpele aardappelpuree.

Ingrediënten

  • 600 g gehakt
  • 100 g kaas
  • 3 eetlepel paneermeel
  • 2 eetlepel peterselie
  • boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 600 g snijbonen
  • 3 sjalot
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 1 kg aardappel
  • 1 eierdooier
  • melk
  • boter
  • nootmuskaat
  • zout
  • mayonaise

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Boomstammetjes met snijbonen

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Kook ze onder deksel, als je energiebewust bent.
Doe het gehakt in een mengschaal en plet het los met een vork.
Voeg het ei toe, meng alles en beslis vervolgens hoeveel paneermeel je wil toevoegen. Dan wordt het vleesmengsel opnieuw iets steviger.
Strooi de gemalen kaas erbij en meng. Kies gruyère, emmentaler, of je persoonlijke favoriet. Proef en kruid het mengsel met peper en eventueel wat zout.
Rol porties van ongeveer 150 g gehaktmengsel tot stevige, dikke boomstammetjes. Zet ze in de koelkast om een beetje op te stijven.
Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook op een matig vuur.
Spoel de snijbonen schoon en snij of breek de taaie steelstukjes weg. De toppen laat je zitten.
Snij de rauwe bonen in flinterdunne stukjes of reepjes.
Kook ze beetgaar in ongeveer 5 minuten. (Kook ze zeker niet overgaar. Straks worden de boontjes nog kort gestoofd.) Laat de boontjes uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Vul een schaaltje met een bodem (gekruid) paneermeel en doe gedroogde peterselie in een tweede schaaltje.
Druk de twee zijkanten van elk boomstammetje in de snippers peterselie. Rol ze vervolgens door het (gekruide) paneermeel.
Smelt een klont boter in een hete braadpan. Voeg een scheutje olijfolie toe. Bak de boomstammetjes gedurende ongeveer een halve minuut langs elke zijde. Blijf ze omdraaien tot het vlees een egaal goudbruin korstje heeft.
Leg de boomstammetjes op een kleine ovenschaal en gaar ze ongeveer 20 minuten in de hete oven van 180°C.
Klassiek: Bak de boomstammetjes verder in de pan, op een zacht vuur. Draai ze regelmatig om. Zo kan de korst niet verbranden en gaart het gehakt tot in de kern.
Pel de sjalotten, snij ze overlangs in twee en snipper ze in zo klein mogelijke stukjes.
Smelt nu een klont boter in de stoofpot. Stoof de snippers sjalot glazig. Voeg dan de snijbonen toe. Geef ze een korte stoofbeurt, roer, en kruid de groente met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
Roer tenslotte een scheutje natuurazijn door de gestoofde boontjes.
Controleer of de boomstammetjes gaar zijn tot in de kern.
Serveer bij de boomstammetjes met snijbonen eenvoudig gekookte aardappelen of een smeuïge aardappelpuree.
...met een lepel mayonaise erbij, voor de liefhebbers.
Boomstammetjes met snijbonen